Znalezione w necie
Kolejny dowód na to jak to osoby homo mają "takie same" prawa jak osoby hetero. Gdyby to był zalegalizowany związek po śmierci partnera wciąż przysługiwałoby mu mieszkanie komunalne. Ale ponieważ takiego związku nie mógł zawrzeć - prawa do mieszkania traci. Przyznam, że jak dostrzegałem problemy przy dziedziczeniu mieszkań i podatku naliczanego wg III grupy spadkowej to sprawa utraty praw do mieszkań komunalnych nie przyszła mi do głowy. Ciekawe ile jeszcze takich "drobnych" pułapek w polskim prawie czyha na pary homoseksualne żyjące razem.
Cytat:To jest post wyjątkowy - pierwszy raz w historii Lambdy Warszawa mamy do czynienia z taką sytuacją i bardzo liczymy, że będziecie mogli / mogły nam pomóc!
Na Grupę Seniorską (każdy wtorek o godzinie 12.00, serdecznie zapraszamy!) przyszedł Pan Jan - i opowiedział nam swoją historię.
Pan Jan jest obecnie na skraju kryzysu bezdomności - po śmierci swojego długoletniego partnera, z którym mieszkał w mieszkaniu komunalnym, i po przegraniu wszystkich procesów odwoławczych czaka już tylko na eksmisję.
Pan Jan jest z wykształcenia elektronikiem, kończył Politechnikę Warszawską w 1992 roku, magisterkę pisał o sterowaniu ruchem pojazdów w dużych miastach. Obecnie (w marcu skończy 70 lat) jest na emeryturze, ale nadal fascynuje go sprzęt audio i elektronika analogowa.
Jest bardzo związany z Warszawą i bardzo by chciał tu zostać.
Na czas przejściowy znajdzie dach nad głową w naszym Hostelu Interwencyjnym ale bardzo by chciał znaleźć bezpieczny dom na czas obecny i przyszły. Marzy o tym, by zamieszkać z kimś, kto jak on jest sam i potrzebuje rozmowy, ale też wsparcia w codziennym funkcjonowaniu - może pomagać w domowych pracach, zakupach czy w opiece nad osobą wymagającą opieki.
Pan Jan ma bardzo niewielką emeryturę i nie stać go na wynajem mieszkania czy nawet pokoju na wolnym rynku.
Jeżeli ktoś chciałby poznać Pana Jana, może chciałby z nim zamieszkać, albo zna kogoś, kto szuka współmieszkańca - prosimy o kontakt z nami (na maila prowadzącego grupę seniorską - kkliszczynski@lambdawarszawa.org).
Czekamy na odzew!
Kolejny dowód na to jak to osoby homo mają "takie same" prawa jak osoby hetero. Gdyby to był zalegalizowany związek po śmierci partnera wciąż przysługiwałoby mu mieszkanie komunalne. Ale ponieważ takiego związku nie mógł zawrzeć - prawa do mieszkania traci. Przyznam, że jak dostrzegałem problemy przy dziedziczeniu mieszkań i podatku naliczanego wg III grupy spadkowej to sprawa utraty praw do mieszkań komunalnych nie przyszła mi do głowy. Ciekawe ile jeszcze takich "drobnych" pułapek w polskim prawie czyha na pary homoseksualne żyjące razem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"