zefciu napisał(a):Jaques napisał(a): Nie pochwalam zabijania ani władzy, która stosuje takie metody.Zapytałem Cię, czy pochwalasz postawę Chamberlaina i innych uczestników Konferencji Monachijskiej, którzy oddali w imię pokoju Czechy i Morawy Hitlerowi. Nie pytałem Cię, czy pochwalasz zabijanie lub władzę stosującą „takie metody”. Dlaczego tchórzliwie odpowiadasz na inne pytanie niż zadane.
Napisałem, że nie pochwalam.
zefciu napisał(a):Cytat:Czy to jest próba ucieczki przed niewygodnymi pytaniami w bana?Kod:[color=#333333][size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]
Nie. Gdy zrobiłem kopiuj-wklej, to się samo pojawiło.
zefciu napisał(a):Cytat:Franciszek nigdy nie stanie po stronie żadnej armii.A chociaż przeciwko?
Na tym polega pacyfizm.
zefciu napisał(a):Cytat:Handel to nie współpraca.Jaki zatem rodzaj współpracy winien był Zachód z Rosją podjąć? Co konkretnie?
Nie pisałem o Rosji i Zachodzie, ale o każdej granicy między ludźmi.
Mustafa Mond napisał(a): Zatem dobrze rozumiany imperatyw kategoryczny nie mówi: "nie walcz nigdy z nikim, bo walka jest zła", ale mówi bardziej: "zwalczaj faszyzmy, raszyzmy i inne podobne patologie, a poza tym miłuj pokój". Zatem imperatyw kategoryczny potrzebuje maksymalnego niuansowania dla bycia faktycznie drogą ku największej moralności.
Tak w ogóle to ciekawi mnie, kto z tu wypowiadających się jest katolikiem? No bo:
- dla katolików papież powinien być wzorem, a nie obiektem krytyki,
- a ateistów czemu w ogóle obchodzi, co robi lub mówi jakiś papież?