To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział
Jaques napisał(a): W zacytowynym fragmencie nie ma nic, co można by skrytykować. Pacyfiści są krytykowani zwłaszcza podczas wojny, gdy walczący chcą im narzucić swój sposób rozwiązywania konfliktów. No bo jak? - skoro nie walczysz ramię w ramię, to chyba jesteś wrogiem? Nie, nie jestem wrogiem. Oczywiście, istnieje sztuczny pacyfizm, gdy rosyjskie służby smarują napisy, w których nawołują Polaków do neutralności i straszą śmiercią. To dwie różne rzeczy i przypisywanie pacyfistom tego ostatniego jest bez sensu. Rozumiem, że tylko przypisujesz mi mimowolną pomoc Putinowi, bo jestem na forum od lat i nigdy nie sympatyzowałem z Rosją:
Nic Tobie nie przypisuję. Stwierdziłem, że podejście które pochwalasz (papieska neutralność) pomaga Putinowi. Jeśli takich jak papież i Ty byłoby więcej, to pewnie Ukraina dziś byłaby rosyjska. 
Cytat:Bycie pacyfistą to też walka, tyle że bezkrwawa, a jej celem jest spokojny świat. Przypomnę te nieoczywiste założenia, które leżą u jej podstaw:

Zależy o jakim pacyfizmie mówimy. Przedstawiciele skrajnego nurtu zachowują się tak jak Franciszek. 
Cytat:Co to oznacza w praktyce? Ano, istnieje już ponadpaństwowe połączenie ludzi, których jednoczy religia. W przypadku naszej części świata jest to chrześcijaństwo. Jego ideały są pacyfistyczne. 
Tak, świetnie wychodzi chrześcijanom pacyfizm: tylko w poprzednim stuleciu mieliśmy dwie wojny światowe i ze sto milionów zabitych, w których walczyli w większości wyznawcy Chrystusa. 
Cytat:W warunkach ekstremalnych wszystko jest możliwe, może bym walczył? 
Ukraińcy są w sytuacji ekstremalnej, więc aby zrozumieć co należałoby zrobić w takiej sytuacji, to powinieneś postawić się na ich miejscu, zamiast stawiać postępowanie obu stron na równi, jak to robi papież. 
Cytat:My mamy to szczeście, że możemy teraz walczyć bezkrwawo. 
Tak, na pewno bezkrwawą walką Ukraincy mogą pokonać Rosję.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział - przez Osiris - 19.03.2023, 17:56
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział - przez t.rydzu - 03.09.2013, 14:26

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości