Sofeicz napisał(a):Mustafa Mond napisał(a): Dusza uniemożliwia idealne działanie Demona Laplace'a. Sprawia, że ciało nie działa zgodnie ze swoim interesem ewolucyjnym.
Sorry Mustafa ale tu pojechałeś po bandzie. To zdanie jest raczej bez sensu.
Nie. Dlaczego? Dusza nieprzełamująca praw fizyki jest tylko pasażerem/widzem teatru konieczności wokół. A ja zachowuję się wysoce niezgodnie z interesem ewolucyjnym mego ciała. Tyle że mój bunt wobec interesu ewolucyjnego nie jest tylko fizycznym popsuciem mego ciała. Popsucie prawie zawsze powinno dawać działanie bezsensowne, a ja działam, tylko na podstawie innego imperatywu. A poza tym oczywistością dla mnie jest, że moja dusza nie jest li tylko świadomością, a dodatkowym bytem, niezwykle specyficznym i mającym źródło nie z tego świata.
@Turcja
I tak, Turcja jest umiarkowanie biedna, bo sam islam, jak na islam, ma umiarkowany. Tam jakiś rozwój mogą dać najwyżej świeccy politycy, pogrobowcy Ataturka. Erdogan zażyna gospodarkę, a około połowa narodu go w tym popiera, bo ma przy tym Koran na świeczniku. Jak się spojrzy na mapę poparcia Erdogana, to ona się w wysokim stopniu nakłada z mapą poziomu uczęszczania mężczyzn do meczetów.
"I sent you lilies now I want back those flowers"