Nonkonformista napisał(a): W jaki sposób? Ciało nie może być duszą, a dusza nie może być ciałem.
W religii starochińskiej "po" jest duszą, która jest ściśle w przeciwieństwie do hun związana z ciałem ludzkim. W staroegipskiej "ka" jest na tyle powiązana z ciałem, że mimo, że nie jest materialna, przeprowadzano mumifikację zmarłego i zostawiano dary w grobie. Związki duszy z ciałem chyba najłatwiej zauważyć w kulturach gdzie mumifikowano ciała i składano do grobu dary dla zmarłego. Więc dla niektórych wierzących ciało może być którąś z dusz bądź któraś z dusz może być jakimś odbiciem ciała. Natomiast ich powiązanie że sobą może wskazywać na istnienie jakiejś "metaduszy".
Nonkonformista napisał(a): Jeśli Mustafa będzie się do jakichś niematerialnych bytów odwoływał, to jasne, że będzie to bez sensu. Wszystko, co jest pozamaterialne jest tym samym bezsensowne.
Nauka wprowadziła tyle niematerialnych bytów by opisać te materialne, że nie obraź się Twoje zdanie jest bez sensu. Np. próżnia doskonała, ciało doskonale czarne itp.
Osiris napisał(a): W takim razie według tej miary Polska też jest biedna (na 45 miejscu na liście a Turcja na 54) i w ogóle 3/4 świata jest biedna. Zajebiste kryterium.
Może nie odwracaj kota ogonem? Mowa była nie o tym czy Turcja jest biedna tylko czy jest zamożniejsza od Polski. Sam tak stwierdziłeś więc to udowodnij, a nie zmieniaj temat.