kmat napisał(a): No i dziękujemy za uwagę. Wskazywana przez Osirisa jako bogatsza od Polski Turcja, jest jednak od Polski biedniejsza. Pomimo tego, że nigdy nie było tam komunizmu.Widzę, że niektórzy (Ty i dammy) mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałem, że Turcja jest bogatsza od Polski jeśli chodzi o PKB na osobę? Stwierdziłem, że zależy od kryterium (np. jeśli chodzi PKB nominalne, to Turcja jest wyżej w rankingu). Także z łaski swojej nie wciskaj mi czegoś, czego nie powiedziałem. Nie po to sam wpisałem PKB na osobę obu krajów, żeby twierdzić, że pod tym względem Polska jest biedniejsza. Tymczasem Twoje genialne kryterium wrzuca większość świata do biedoty ale do tego się oczywiście nie odniesiesz.
Cytat:Jak Sofeicz napisał - w islamie kredyt jest grzechem, a co to za kapitalizm bez kredytu.
No nie, w islamie funkcjonuje kredyt zero procent, tylko prawdziwy. Bank pożycza pieniądze na daną inwestycję handlową czy produkcyjną i czerpie z tego zyski. Inaczej po jakiego grzyba byłyby jakiekolwiek islamskie banki?
Cytat:Ale nie tylko. Wszechobecny seksizm ogranicza podaż siły roboczej. Cała ta umma jednak trochę koliduje z prawami własności. W chuj durnych zakazów typu kaszanka jest haram ogranicza gospodarkę. Tego biznesu prowadzić nie wolno, tamtego biznesu prowadzić nie wolno, bo grzech.I jakoś Arabowie w coraz większym zakresie, także ze swoimi bankami, pojawiają się w Europie i przejmują duże biznesy jak np. największe kluby piłkarskie. Biznes to biznes i żeby obejść religię znajdzie się jakiś sposób. Tymczasem wolny rynek ma sam swoje problemy bo przecież kryzys co dekadę to nie jest pozytywne zjawisko.
dammy napisał(a): Może nie odwracaj kota ogonem? Mowa była nie o tym czy Turcja jest biedna tylko czy jest zamożniejsza od Polski. Sam tak stwierdziłeś więc to udowodnij, a nie zmieniaj temat.Jest zamożniejsza chociażby pod względem nominalnego PKB. Ale nie w tym rzecz; podobnie jak kmat nie zrozumiałeś o co chodzi. Jego kryterium ustanawiające Turcję biednym krajem (czyli PKB osobowe) automatycznie wrzuca 3/4 świata do biedoty. Dlatego nieistotne jest gdzie w tym wymiarze jest Polska skoro jego miara jest do dupy. Ale myślałem, że jest oczywiste.
Sofeicz napisał(a): Niepotrzebny sarkazm.Nie za bardzo rozumiem, co ta mapa udowadnia. Widać, że Afryka jest biedna ale połowa nie jest przecież islamska. Ameryka Południowa jest za to chrześcijańska i dalej biedna. Tymczasem większość najbogatszych krajów ma szeroki dostęp do surowców naturalnych więc nie można tłumaczyć ich cywilizacyjnego przodownictwa samym brakiem islamu. Oczywiście Europejczycy pierwsi dorwali się do kolonizowania nieucywilizowanych ale równie dobrze mogli to zrobić Chińczycy i to nawet wcześniej.
Sam uważam PT Zachód za superdrapieżną formację ale nie da się ukryć, że ta formacja sama wyciągnęła się z błota za włosy tworząc cywilizację intensywną (w przeciwieństwie do całej ekstensywnej reszty)
Statystyki nie kłamią