dammy napisał(a): Jeśli chodzi o wysokość PKB nominalnego per capita to Turcja jest na 75 miejscu na świecie daleko za Polską.Skąd masz te dane? Według tych poniżej Polska jest na 41 a Turcja na 49, wcale nie tak daleko.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co...per_capita
Cytat: Chyba, że weźmiemy całe PKB danego kraju. Ale to w takim razie ma to tyle sensu jak uznanie na tej podstawie, że Indonezja jest bogatsza od Holandii, a Rosja od Kanady. Po prostu świadczy o wielkości gospodarki na którą się składa również liczba ludności.
Dlatego napisałem, że Turcja jest bogatsza według niektórych kryteriów. Dlaczego wielkość danej gospodarki jest nieistotna a PKB per capita jest istotne? Oba czynniki są istotne gdyż cóż to znaczy, że Luksemburg jest trzecim najbogatszym krajem świata biorąc pod uwagę bogactwo na osobę, skoro mieszka tam tyle ludności, co w jednej dzielnicy Londynu? Jaki wpływ na gospodarkę światową ma Luksemburg? I czy jest on o bogatszy od Polski? Według Ciebie i kmata pewnie jest.
Cytat:Akurat Twój post zrozumiałem. Tylko, że interesuje mnie jedynie czy puściłeś fejka z tą Turcją czy nie. I nic więcej. W każdym bądź razie Turcja- drugi pod względem PKB per capita niewęglowodorowy kraj muzułmański jest wyraźnie niżej od Polski.
Per capita. Czy ta miara jest jedyną określającą bogactwo danego kraju? Co z tego, że per capita w USA wychodzi średnio na mieszkańca wysokie, skoro Detroit wygląda w dużej części jak miasto syberyjskie a na obrzeżach innych aglomeracji pełno jest osiedli namiotowych z bezdomnymi. Sprowadzanie skompliowanej materii do jednego czynnika prowadzi często do absurdów.
Cytat:I pamiętaj jedno. Nikt nie napisał, że Turcja to biedny kraj.
Pamiętaj jedno: zanim coś napiszesz, to najpierw sprawdź czy masz rację.
Osiris napisał(a):No ale to nic nie wyjaśnia - według jakiej metryki Turcja jest biedna?
Kmat napisał: PKB pc. Dowolnie liczone.
Cytat:Więc Twoje twierdzenie, że ktoś pośrednio przez porównanie z Polską sugerował, że wszystko co biedniejsze od Polski jest biedne jest z sufitu wzięte.Kmat napisał, że Turcja jest biedna. Z tego wynika logicznie, że wszystko poniżej Turcji jest biedniejsze. A to jest 3/4 krajów na świecie według PKB per capita.