Osiris napisał(a):Zamieniłeś kościelny na "Kościelny", w żałosnej próbie stworzenia wrażenia, że chodziło o katolicyzm
Już pomijając twoje Żałosne braki w wiedzy na temat eklezjologii (I to jakie wspólny można nazwać kościołami) to wyskakujesz mi z jakimiś heretykami, którym należy się najwyzsza pogarda tak samo zresztą jak ateistom, podczas gdy ja pisałem do Nonkofromisty o Pawle III i KK. Serio, jak nie umiesz czytać po polsku to polecam abecadło
Osiris napisał(a):Czyli Towarzystwa Eugeniczne, liberałowie i John Stuart Mill to według Ciebie poważni naukowcy
Proszę zobaczyć co ten osobnik tutaj robi
osobnik napisał(a):Congar, Yves
Deprecjonuje moje przykłady po czym powoluje się na szeregowego księdza któremu zresztą zakazano nauczać, a przynajmniej marginalizowano jego osobę conajmniej do 1960 roku. Zresztą, ten cytat w żaden sposób nie obciąża KK. Nawet gdyby wygłosił go jakiś prominentny decydent
Przypomnę jeszcze ze osobnik miał dwa tygodnie na znalezienie jakiekolwiek wpływowej krytyki eugeniki i teorii ras z pozycji naukowej sprzed lat 1939 -45. Jak widać nie dane było mu tego dokonać. Ja zresztą takowej też nie znalazłem. Natomiast pewnej krytyki "dobrego urodzenia" (eugeniki) można się doszukiwać w odezwie Benedykta XV do Indyjskich księży z końca lat 10'tych XX wieku.
Już w 1908 roku pierwsze stany USA wprowadzały państwowowe poparcie eugeniki. O krajach europejskich pokroju szwecji czy finalndii nie wspominając. I jakoś nie widzimy przykładów tych humanistycznych naukowców na białych koniach co to zwalczali te nienaukową eugenikę. Aha, należy jeszcze dodać że w ustawach antyimigracyjnych z 1924 roku, rząd USA nakazał faworyzować imigrantów z krajów nordyckich czy anglików kosztem murzynów czy słowian. Krytyki nadal brak
Ergo, rację mam ja. Są dowody na to że
- naukowcy uważali eugenikę za naukową (była wykładana np. na Uniwersytecie w Yale)
- rządy krajów wprowadzali te praktyki urzędowo
I jeszcze jedno. Osobnik często nazywa mnie tchórzem (wannabe moderatora o pewnym nicku który zaczyna się na Z) to przypomnę milionom słuchaczy, że kilka lat temu zadalem osobnikowi pytanie "podaj argumenty dla których apostołowie mieli kłamać", do tej pory nie otrzymałem żadnej sensownej odpowiedzi