Osiris napisał(a):https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C...per_capitadammy napisał(a): Jeśli chodzi o wysokość PKB nominalnego per capita to Turcja jest na 75 miejscu na świecie daleko za Polską.Skąd masz te dane? Według tych poniżej Polska jest na 41 a Turcja na 49, wcale nie tak daleko.
Osiris napisał(a): Dlatego napisałem, że Turcja jest bogatsza według niektórych kryteriów. Dlaczego wielkość danej gospodarki jest nieistotna a PKB per capita jest istotne? Oba czynniki są istotne gdyż cóż to znaczy, że Luksemburg jest trzecim najbogatszym krajem świata biorąc pod uwagę bogactwo na osobę, skoro mieszka tam tyle ludności, co w jednej dzielnicy Londynu? Jaki wpływ na gospodarkę światową ma Luksemburg? I czy jest on o bogatszy od Polski? Według Ciebie i kmata pewnie jest.
Luksemburg jest bogatszy od Polski, ale będąc dużo mniejszym krajem ma mniejszą gospodarkę.
Osiris napisał(a): Per capita. Czy ta miara jest jedyną określającą bogactwo danego kraju? Co z tego, że per capita w USA wychodzi średnio na mieszkańca wysokie, skoro Detroit wygląda w dużej części jak miasto syberyjskie a na obrzeżach innych aglomeracji pełno jest osiedli namiotowych z bezdomnymi. Sprowadzanie skompliowanej materii do jednego czynnika prowadzi często do absurdów.
To weźmy HDI czy wys. mediany zarobków i wszędzie Turcja jest wobec Polski z tyłu
Osiris napisał(a): Pamiętaj jedno: zanim coś napiszesz, to najpierw sprawdź czy masz rację.
Sprawdziłem. Mam rację. Nic takiego nie napisał.
Osiris napisał(a): Kmat napisał, że Turcja jest biedna. Z tego wynika logicznie, że wszystko poniżej Turcji jest biedniejsze. A to jest 3/4 krajów na świecie według PKB per capita.
A to już kłamstwo. To Ty użyłeś słowo "biedna" w pytaniu sugerującym. A nie kmat, który w ogóle tego słowa wobec Turcji nie użył.
InspektorGadżet napisał(a): W Koreii dominuje ateizm (ponad 40%) a na drugim miejscu jest chrześcijaństwo (ponad 30% społeczeństwa). Więc pomyłka.Dzięki za poprawienie mnie. Jak zostaniesz odbanowany to dostaniesz ode mnie plusa.