dammy napisał(a): https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C...per_capitaSorry ale Twoje dane nie uwzględniają kosztów życia w poszczególnych państwach i nie reprezentują siły nabywczej danego społeczeństwa. Dane które wcześniej zalinkowałem bardziej odpowiadają rzeczywistości, to jest bardziej realne PKB.
Cytat:Luksemburg jest bogatszy od Polski, ale będąc dużo mniejszym krajem ma mniejszą gospodarkę.
Czyli rozbija się to o kwestię definicji bogactwa. Dla mnie Polska jest bogatsza od Luksemburga ponieważ jej gospodarka ma większe oddziaływanie globalnie. Twoje podejście prowadzi do absurdalnych sytuacji, gdzie np. Singapur jest bogatszy od USA a San Marino od Wielkiej Brytanii.
Cytat:To weźmy HDI czy wys. mediany zarobków i wszędzie Turcja jest wobec Polski z tyłuWłaśnie w tym rzecz, że takie traktowanie sprawy jest kwestią subiektywną. Być może dla przeciętnego mieszkańca wychodzi, że Turcja jest biedniejsza ale jeśli spojrzeć globalnie który kraj ma większy wpływ na gospodarkę, to Turcja jest bogatsza.
Cytat:Sprawdziłem. Mam rację. Nic takiego nie napisał.Nie wiem czy masz problemy ze wzrokiem ale kmat napisał, że Turcja jest biedna według PKB pc dowolnie liczonego. Wpis 18.04.2023, czas 12:37.
Cytat:A to już kłamstwo. To Ty użyłeś słowo "biedna" w pytaniu sugerującym. A nie kmat, który w ogóle tego słowa wobec Turcji nie użył.Nie wiem dlaczego zgrywasz idiotę. Zapytałem się kmata według jakiego kryterium Turcja jest biedna. Skoro odpowiedział na to konkretne pytanie, to znaczy, że odnosił się do Turcji jako biednego kraju. Naprawdę nie stosuj taktyki IG, to nie jest dobra droga.