InspektorGadżet
Dzięki za komplement, miło z Twojej strony ale naprawdę nie zasługuję.
Ależ dlaczego? Kościół jest oparty na ścisłej hierarchii i feudalnej organizacji, gdzie zwykły ksiądz podlega kolejnym zwierzchnikom, aż do papieża. Z tego wynika, że poglądy wypowiadane przez tegoż księdza muszą być kontrolowane przez hierarchów ponieważ rzutują na wizerunek całej organizacji. Tymczasem każdy ateista może sobie mówić, co zechce ponieważ nie stoi nad nim ateistyczny papież.
W nauce czasem trzeba czasu by ocenić, co jest wartościowe a co nie i oddzielić od warstwy ideologicznej. Nie mam problemu z tym, że ktoś nazywał eugenikę nauką, po prostu dla mnie ten koncept nigdy takiego statusu nie osiągnął. Kiedyś alchemia i astrologia były uważane za naukę i dopiero gdy zaczęto stosować bardziej sensowne metody, to okazało się, że one nie mają większego sensu.
Jest kilka wspólnych cech ślepego podążania za religią oraz ideologią. Jedną z nich jest dogmatyzm i tym charakteryzowała się eugenika, podobnie jak np. fundamentalistyczny katolicyzm.
Cytat:Geniuszu
Dzięki za komplement, miło z Twojej strony ale naprawdę nie zasługuję.
Cytat:Przypomnę tylko że Osobnik stosuje taktykę "ateiści nie stanowią jednolitej grupy" "pojedynczy ateiści nie są reprezentatywni" (przewinęło się to bodaj w dyskusji o systemie moralnym). Jednakowoż gdy jakiś pierwszy lepszy ksiądz którego poglądy były jasno lewicuzyjące wyrazi jakąkolwiek opinię która sprzyja narracji atakujących w KK, to już ten pojedynczy ksiądz jest figurą całego KK. Cytując klasyka "to już hipokryzja
Ależ dlaczego? Kościół jest oparty na ścisłej hierarchii i feudalnej organizacji, gdzie zwykły ksiądz podlega kolejnym zwierzchnikom, aż do papieża. Z tego wynika, że poglądy wypowiadane przez tegoż księdza muszą być kontrolowane przez hierarchów ponieważ rzutują na wizerunek całej organizacji. Tymczasem każdy ateista może sobie mówić, co zechce ponieważ nie stoi nad nim ateistyczny papież.
Cytat:Ale ja prosiłem o jakąkolwiek wpływową krytykę. Taką która w jakikolwiek sposób oddziałowywała np. na lokalnych urzędników albo chociaż na wykładowców uniwersyteckich. A nie jakiś noname'ów
W nauce czasem trzeba czasu by ocenić, co jest wartościowe a co nie i oddzielić od warstwy ideologicznej. Nie mam problemu z tym, że ktoś nazywał eugenikę nauką, po prostu dla mnie ten koncept nigdy takiego statusu nie osiągnął. Kiedyś alchemia i astrologia były uważane za naukę i dopiero gdy zaczęto stosować bardziej sensowne metody, to okazało się, że one nie mają większego sensu.
Cytat:Nawet jak ateiści robią coś źle to winna jest religia XD. To się leczy
Jest kilka wspólnych cech ślepego podążania za religią oraz ideologią. Jedną z nich jest dogmatyzm i tym charakteryzowała się eugenika, podobnie jak np. fundamentalistyczny katolicyzm.
Cytat:No widzisz to tak samo jak teoria stanu stacjonarnego. Natomiast co to jest ta metoda naukowa osobnik nie raczy wyjaśnićRobiłem to wielokrotnie i mimo tego nie zrozumiałeś i wątpię czy jest sens powtarzać to samo kolejny raz.