Osiris napisał(a):dammy napisał(a): https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C...per_capitaSorry ale Twoje dane nie uwzględniają kosztów życia w poszczególnych państwach i nie reprezentują siły nabywczej danego społeczeństwa. Dane które wcześniej zalinkowałem bardziej odpowiadają rzeczywistości, to jest bardziej realne PKB.
Sorry, ale odniosłem się do Twojego postu:
Osiris napisał(a): Stwierdziłem, że zależy od kryterium (np. jeśli chodzi PKB nominalne, to Turcja jest wyżej w rankingu).
Skoro uważasz, że PKB wg parytetu siły nabywczej jest b. miarodajne to po co powołujesz się na PKB nominalne? Chciałeś nominalne to dostałeś nominalne tyle, że per capita. Dostosowałem się do Ciebie
Osiris napisał(a): Czyli rozbija się to o kwestię definicji bogactwa. Dla mnie Polska jest bogatsza od Luksemburga ponieważ jej gospodarka ma większe oddziaływanie globalnie. Twoje podejście prowadzi do absurdalnych sytuacji, gdzie np. Singapur jest bogatszy od USA a San Marino od Wielkiej Brytanii.
Czyli jak rozumiem Indonezja ponieważ jest "bogatsza" od Szwecji (wg Ciebie) jest dowodem na to, że ten kraj jest równie rozwinięty, albo bardziej od Szwecji? Idąc Twoim kryterium jeden kraj chrześcijański St. Zjedn. są bogatsze niż cały świat islamu razem wzięty. Trzy kraje Francja, Niemcy i Włochy razem, mające chrześcijańskie tradycje są bogatsze niż cały świat islamu razem wzięty. Japonią i Tajwan- kraje ze wschodnimi synkretyzmami religijnymi są łącznie bogatsze niż cały świat islamu razem wzięty. Uważasz to za właściwe kryterium oceny gospodarki świata islamu?
Osiris napisał(a): Właśnie w tym rzecz, że takie traktowanie sprawy jest kwestią subiektywną. Być może dla przeciętnego mieszkańca wychodzi, że Turcja jest biedniejsza ale jeśli spojrzeć globalnie który kraj ma większy wpływ na gospodarkę, to Turcja jest bogatsza.To zależy nie tylko od wielkości gospodarki, ale od poziomu technologicznego, dostępu do surowców strategicznych i udziału w różnorakich transferach finansowych.
Osiris napisał(a): Nie wiem czy masz problemy ze wzrokiem ale kmat napisał, że Turcja jest biedna według PKB pc dowolnie liczonego. Wpis 18.04.2023, czas 12:37.
Właśnie nic takiego nie napisał.
Osiris napisał(a): Nie wiem dlaczego zgrywasz idiotę. Zapytałem się kmata według jakiego kryterium Turcja jest biedna. Skoro odpowiedział na to konkretne pytanie, to znaczy, że odnosił się do Turcji jako biednego kraju. Naprawdę nie stosuj taktyki IG, to nie jest dobra droga.
Nie wiem czemu robisz z siebie debila:
Osiris napisał(a): Kmat napisał, że Turcja jest biednaCzy muszę Ci tłumaczyć co oznacza słowo "napisać"? Nikt takiej frazy "Turcja jest biedna" nie użył poza podobną od Mustafy Monda ("Turcja jest dość biedna") o ile pamiętam, ale z nim nie dyskutowałeś tylko ze mną, Sofeiczem i kmatem.
Na Twoje pytanie sugerujące kmat mógł się dać " złapać"albo mógł odpowiedzieć w pełni świadomie. Nie wiem. Niech się sam wypowie jak mu się zachce.