Gawain napisał(a): Przypomniało mi się:
https://www.popularne.pl/marina-abramovi...-z-cialem/
Artystka pozwoliła zrobić ze sobą wszystko. Co zrobili ludzie? Ano właśnie. A to byli kurtularni obywatele, psze Pana!
Cytat:Według Mariny Abramović jej projekt ujawnił pewną przerażającą prawdę na temat ludzi:
"To ujawnia coś strasznego o ludziach. Pokazuje, jak szybko ktoś może się zmienić i porzucić człowieczeństwo, jeśli mu na to pozwolisz. Ktoś, kto nie walczy, staje się w oczach innych przedmiotem. To dowód na to, że część ludzi skrywa w sobie bardzo ciemne oblicze, które łatwo z „normalnego” staje się potwornym"
Sorki, ale Marina źle zinterpretowała wynik eksperymentu. Ludzie, którzy robili jej to co robili wcale nie porzucili człowieczeństwa. O nie, nie. To co robili to jest właśnie część natury człowieka, część człowieczeństwa. To jest wrodzona skłonność do czynienia zła/krzywdy. Coś co w chrześcijaństwie jest uznawane za efekt grzechu pierworodnego.
Osobiście uważam, że jesteśmy prymitywnymi małpami, które w miarę dobrych warunkach trzymają fason.
Oczywiście są ludzie, którzy nawet w ekstremalnych warunkach zachowują godność i zachowują się tak, że mi to imponuje. Ale to raczej wyjątek od reguły. Wystarczy popatrzeć jak chmara konsumentów zabija się w lidlu o crocsy w cenie promocyjnej albo jak szarańcza małpoludzi wbiega w black friday do mediamarktu i walczy o telewizory etc. Smuci mnie nasz gatunek.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać