Hill napisał(a): @Zefciu kontynuuję temat z tamtego forum
A może jednak trzymajmy się tematu. Bo wiesz — nie wszyscy na tym forum znają tamtą dyskusję. A jak mamy lecieć w offtopy, to co za różnica, czy tutaj, czy tam? Dlatego podejmuję tylko to, co się tyczy wyjątkowości człowieka.
Cytat:A po czym poznają naukowcy, gdy badają świadomość? Na pewno są jakieś sposoby, prośby, polecenia, pytania
Dyskutujemy przecież o kwestii świadomości zwierząt. Stwierdzenie, że delfin na pewno nie ma żadnej świadomości, bo jak go zapytasz, czy jest świadomy, to nie potwierdzi jest, przyznasz, trochę słabe.
Cytat:Jeśli chodzi o świadomość etyczną
Ale co to jest „świadomość etyczna”? Jest to jakaś atomowa cecha, czy po prostu kombinacja potrzeb moralnych i świadomości?
Cytat:to nie ma możliwości tego sprawdzić,
Bezpośrednio — nie ma. Jest to tzw. „trudny problem świadomości” wynikający z faktu, że nie mamy dostępu do świadomości innych istot. Nie jestem w stanie doświadczyć tego, czego doświadcza
Hill. Nie jestem w stanie doświadczyć tego, czego doświadcza ośmiornica. Ale jakoś nie mam problemu uznać, że
Hill prawdopodobnie jest świadoma.
Cytat:Ps. Zefciu, jeszcze w kwestii świadomości etycznej chciałam dodać, że człowiek nie tylko wykazuje zachowania altruistyczne, ale może też dokonywać złych, negatywnych wyborów moralnych w sposób w pełni świadomy, a tego już zwierzęta na pewno nie robią.
Nie robią, bo?