To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strategia komitetów wyborczych - plany, marzenia, rozważania
DziadBorowy napisał(a): Usprawiedliwienie? Nie. Ale pewnego rodzaju wskazówka skąd ta agresja się bierze - tak. Ty widzisz tą agresję ze strony twardych zwolenników PO. Ja spotykam się nią po drugiej stronie. Sam byłem światkiem jak wykształcona kulturalna osoba komentowała strajk kobiet w ten sposób, iż tu cytat "tym kurwom powinno łby się golić tak jak kolaborantkom za okupacji" Sama tego raczej nie wymyśliła - ktoś jej takie poglądy do głowy włożył.
Bo Ty mieszkasz zapewne w zagłębiu PiS. Cały czas piszę, że piszę o mojej bańce. Ludzie często są bardziej chamscy i głośniejsi tam, gdzie są większością. Częściowo dlatego, że nie muszą się konfrontować z ludźmi o innych poglądach czy wyborcami innych partii i uczyć dyskusji z nimi, a częściowo dlatego, że pogląd "niestatystyczny" w jakimś środowisku ma większą szansę wynikać z jakichś przemyśleń, a nie "owczego pędu". Jak słusznie zauważyłeś, ktoś wkłada ludziom do głowy pewne poglądy. Jednym ktoś włożył do głowy, że kobietom ze strajków należy golić głowy, innym, że ludzi głosujących na PiS należy ustawić przed plutonem, egzekucyjnym. I w obu przypadkach mamy do czynienia z osobami kulturalnymi i wykształconymi. Czy może wykształconymi i przekonanymi, że są kulturalne.
W tej chwili na przykład ktoś wkłada twardemu elektoratowi do głowy, że wrogami są nie tylko PiS, wyborcy PiS, ale też Lewica i Hołownia, symetryści, i w ogóle każdy, kto nie popiera.
DziadBorowy napisał(a): Przecież cały czas słuchając polityków PIS odbieram ukryty miedzy wierszami przekaz, że jako osoba nie głosująca na nich jestem jakimś niepełnowartościowym obywatelem tego państwa. Bo przecież prawdziwe Polki i Polacy PIS uwielbiają.
Ale przecież ja się nie dziwię, że u kogoś wzbiera agresja. Ale nie dziwię się, że agresja wzbiera też u "drugiej strony", która słyszy, że "oświecona" część narodu chętnie odebrały jej prawa demokratyczne albo podzieliła Polskę na pół, bo z ciemnym motłochem nie chce żyć w jednym kraju.
Pytanie, czy chcemy żyć, nienawidząc się nawzajem i zrywać kontakty z rodziną z powodu polityki. Zwłaszcza że politycy PiS i PO potrafią zgodnie chlać na urodzinach Mazurka.

DziadBorowy napisał(a): Przypominam, że przed 2015 rokiem osoba oglądająca wyłącznie media publiczne mogła sobie wyrobić w miarę poprawny obraz sytuacji w Polsce.
A tego bym nie była pewna. Zauważyłam, że wiele osób po 2015 nagle zaczęło dostrzegać różne problemy, myśląc, że wcześniej ich nie było. Inna sprawa, że trudno powiedzieć, Inna sprawa, że media ogólnie ewoluują i w tym momencie poziom debaty publicznej jest dużo bardziej tragiczny niż lata temu niezależnie od tego, o jakich mediach mówimy. Publiczne, nie publiczne, jest coraz gorzej. Kiedyś mieliśmy różnice w narracji, teraz rozjeżdża się często nawet zestaw podawanych informacji. Korzystając z mediów tylko jednej opcji niektórych rzeczy po prostu się nie dowiesz.

A poza tym zaczęła się jakaś dziwna licytacja, a na początku tej odnogi dyskusji chodziło mi o to, że nie każdy musi chcieć, żeby "było tak, jak było", a zaczęło się od oburzenia, że życzę KO odpływu elektoratu do Lewicy i Hołowni, Naprawdę nie każdy musi chcieć sukcesów tego bezideowego tworu, mieszczącego wszystko, od Zielonych po Agrounię, Giertycha i panią narodowiec ze Stalowej Woli. Ta formacja ma do zaoferowania naprawdę tylko osiem gwiazdek.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Strategia komitetów wyborczych - plany, marzenia, rozważania - przez Iselin - 28.08.2023, 23:12

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości