Hill napisał(a):Z tego co piszesz lub cytujesz wynika, że jednak teoria ewolucji Ciebie pociągaSofeicz napisał(a): Niemniej odkrycie rzeczonych 'naukowców', że „ewolucja mózgu trwa” jest epokowe
Łał, a ja myślalem, że ewolucja się skończyła.
ja tam się nie znam, ale w tym powyższym artykule pisze coś takiego:
"Naukowcy twierdzą, że w ciągu ostatnich 60 000 lat dwa geny biorące udział w określaniu wielkości ludzkiego mózgu przeszły znaczną ewolucję, co prowadzi do zaskakującej sugestii, że mózg nadal podlega szybkiej ewolucji.
Odkrycie utwierdza pogląd, że ewolucja człowieka wciąż jest w toku, ponieważ wyszły na jaw wcześniejsze przypadki niedawnych zmian genetycznych w genach chroniących przed chorobami i zapewniających zdolność trawienia mleka w wieku dorosłym.
Do niedawna powszechnie zakładano, że ewolucja człowieka zatrzymała się mniej więcej 50 000 lat temu.
Nowe odkrycie, opisane w dzisiejszym numerze Science przez Bruce'a T. Lahna z Uniwersytetu w Chicago i jego współpracowników, może wzbudzić kontrowersje ze względu na rolę genów w określaniu wielkości mózgu. Z raportu wynika, że nowe wersje genów, czyli alleli, jak je nazywają genetycy, najwyraźniej rozprzestrzeniły się, ponieważ w jakiś sposób poprawiały funkcjonowanie mózgu, a ponadto w niektórych populacjach występują częściej niż w innych."
Nie wiem czy tak zakładano czy nie, mi w każdym bądź razie bardziej chodziło o ten możliwy wpływ wspomnianych genów na rozwój kulturowy

Czy zupełnie nie?
Któż jak nie Bóg

, ale w tym powyższym artykule pisze coś takiego: