Tyle ludzi co w "Niemcach" podłapałam od młodej słabo wykształconej 30letniej dziewczyny, która ma siostry "w Niemcach", one tam wyjechały i wyszły za mąż , ale za mąż nie wiem za kogo. Bo znam inne dziewczyny które wyjechały do Niemiec wychodząc za mąż za Polaków którzy tam wcześniej pracowali.
To "w Niemcach" wydaje mi się takie mniej oficjalne w stosunku do języka dziennikarzy z dawnej TVP, którzy skończyli studia podyplomowe w Cambridge albo Oxfordzie i robią/robili mądre miny jak przemawiali z telewizora.
Miałam na myśli, że Rosja to średni kraj na Planecie Ziemia, Niemcy to też kraj średni. Duże kraje to Indie i Chiny oraz USA. Małe kraje to Czechy, Litwa i Łotwa.
Polska jest średnio-mniejsza. Tak jak pies może być duży, olbrzymi, średni, mniejszy, miniaturowy lub średnio-mniejszy.
A czy wiesz o co chodziło Polakom jak chcieli podbić Rosję do Uralu?
Kiedy byłam niestety (głupota) harcerką 1974-1979r to harcerze idąc w grupie wykrzykiwali:
H: Niech żyje Polsko-Chińska granica na Uralu!
Pytanie precyzujące: A kto tam miałby mieszkać na wschód od Polski do Uralu?
Dumni Polacy: Polacy!
Pytanie precyzujące: A co z Rosjanami?
Dumni Polacy: Rooooosjaaanie? Kto potrzebuje niewolnika!?
Polacy też szukali "przestrzeni życiowej" chociaż nie są gazem doskonałym.
Chyba brakowało im dobrych czołgów do osiągnięcia celu.
To "w Niemcach" wydaje mi się takie mniej oficjalne w stosunku do języka dziennikarzy z dawnej TVP, którzy skończyli studia podyplomowe w Cambridge albo Oxfordzie i robią/robili mądre miny jak przemawiali z telewizora.
Miałam na myśli, że Rosja to średni kraj na Planecie Ziemia, Niemcy to też kraj średni. Duże kraje to Indie i Chiny oraz USA. Małe kraje to Czechy, Litwa i Łotwa.
Polska jest średnio-mniejsza. Tak jak pies może być duży, olbrzymi, średni, mniejszy, miniaturowy lub średnio-mniejszy.
A czy wiesz o co chodziło Polakom jak chcieli podbić Rosję do Uralu?
Kiedy byłam niestety (głupota) harcerką 1974-1979r to harcerze idąc w grupie wykrzykiwali:
H: Niech żyje Polsko-Chińska granica na Uralu!
Pytanie precyzujące: A kto tam miałby mieszkać na wschód od Polski do Uralu?
Dumni Polacy: Polacy!
Pytanie precyzujące: A co z Rosjanami?
Dumni Polacy: Rooooosjaaanie? Kto potrzebuje niewolnika!?
Polacy też szukali "przestrzeni życiowej" chociaż nie są gazem doskonałym.
Chyba brakowało im dobrych czołgów do osiągnięcia celu.