Osiris napisał(a): Takie rzeczy się dzieją gdy spotkają się wrogie sobie nacjonalizmy.
A w Polsce i Niemczech to nie było i nie ma nacjonalizmów? Nie byliśmy wrogami przez całe wieki - nawet przed powstaniem współcześnie rozumianej narodowości? A tera budujemy razem dobrobyt w Europie.
edit
Na chwilę obecną budujemy ekologiczny raj ratujący całą planetę przed globalnym ocipieniem ale jak już nikogo nanic nie będzie stać, to znowu zaczniemy budować dobrobyt

Sofeicz napisał(a): Terror jest jedynym dostępnym narzędziem Dawidów walczących z Goliatami.
A Polacy zabijali Niemcom czy Sowietom dzieci i kobiety? A przecież byliśmy Dawidami. Widocznie da się inaczej. Da się walczyć "kulturalnie" przeciwko tym, którzy robią najgorsze rzeczy.
bert04 napisał(a): Izrael ma swoją technikę burzenia domów, która z grubsza mówiąc polega na "pukaniu w dach". Pierwsza rakieta jest wystrzelona bez ładunku wybuchowego, po jej uderzeniu cywile mają szansę ewakuacji. Po jakimś (?) czasie następuje bombardowanie właściwe. Tak miało też być przy wieżowcu, który zrównali z ziemią dopiero co.
Aha, to stąd się biorą te porozrywane ciała dzieci. Dobra ta taktyka ostrzegawcza.
bert04 napisał(a): Też widziałem za dużo filmików przez ten weekend. Jakoś nie udało mi się wyłapać na nich mundurów, dystynkcji, epoletów. Nie wiem więc, o jakich "cywilach" może być mowa, tam sami "cywile" byli, większość pojazdów na których trzymane były żywe i martwe ofiary była "cywilna" a porwani są trzymani w "cywilnych" domach. To drobna aczkolwiek istotna różnica do wojny w Ukrainie, tam konwencja genewska ma jeszcze jakieś zastosowanie.
U Palestyńczyków są "cywile" i są cywile. Wiadomo - przemieszani jedni z drugimi.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać