Jaques napisał(a): Na pewno to nie jest moja ideologia, w sensie, że ja coś wymyśliłem. To o czym mówię to ideologia Dobra.
Każda ideologia jest ideologią dobra. Bo każda ideologia zawiera w sobie określenie, co wyznający daną ideologię uważa za dobro. Problemem zatem nie jest to, że jeden chce dobra, a drugi chce zła, tylko że jeden uważa za dobro to, co drugi uważa za zło.
Cytat:Pomyśl, czy to coś dla Ciebie znaczy?
Nic zupełnie. Jak każdy człowiek masz swoje poglądy i potrzeby. Dopóki ich nie zakomunikujesz w sposób który innych przekona, pozostaną one Twoje.
Cytat:Dobro mówi samo za siebie.
Nie, nie mówi. Gdyby mówiło, nie byłoby potrzeba polityki.]
Cytat:Powtórz proszę to konkretne pytanie. Może znam odpowiedź.
No pytanie jest proste. Uważam, że odrzutowce prywatne są złym pomysłem, a jednocześnie — chcę czytać książki, które mogę leganie dostać na Amazonie. Czy mogę jakoś rozwiązać ten problem?
Cytat:Możesz rozwinąć?
Ale konkretnie co mam rozwinąć? Fakt, że dzisiejsze społeczeństwo faworyzuje współpracę względem agresji znacznie silniej niż społeczeństwa przyszłości sprawia, że doszło do tzw. „kryzysu męskości”. Tzn. że mężczyźni są przez swoje wychowanie, kulturę, a pewnie także i genetykę przygotowani do pełnienia roli, na którą nie ma zapotrzebowania. Jest to negatywny efekt uboczny pozytywnych przemian.
Cytat:Piszesz tak, jakby nasz spokój był przyczyną oburzenia. Zapewniam cię, że tam ludzie oburzają się bardziej niż my.
Oczywiście. Ofiary wojny zawsze się oburzały, że są ofiarami. Fakt jednak, że cały świat przejmuje się konfliktem o stosunkowo małej skali świadczy jednak o tym, że ludzie odzwyczajeni są od przemocy.