Bert04
Cytat:"Istnienie istotnej różnicy" to nie to samo co "Palestyńczycy na Zachodnim Brzegu są jak byczek Fernando, chcieliby przez cały dzień wąchać kwiatuszki i przyglądać się chmurkom".Jeżeli, jak mniemam, zgadzamy się co do tego, że w swoim nastawieniu do Izraela i Żydów Palestyńczycy z Zachodniego Brzegu nie różnią się zasadniczo od swoich rodaków z Gazy, to o jakiej „istotnej różnicy” tu w ogóle mówimy?
Cytat:Zdajesz sobie sprawę z tego, że sa teorie spiskowe właśnie to insynuujące? Czyli, że to jewrjeje zbudowali Hamas (alternatywnie, zrobili z niego terror-org)? Czy nigdy nie słyszałeś?Ale co to ma do rzeczy? Czy z istnienie takich teorii przeczy temu co napisałem?
Cytat:Obserwacja? Serio? To kto konkretnie kogo konkretnie traktuje jak zwierzęta?Izrael traktuje tak Palestyńczyków.
Cytat:Raczyłeś pominąć ten element obserwacji, przez zapomnienie czy asekurację?Nie. Po prostu uznałem, że w kontekście mojej wypowiedzi jest to oczywiste.
Cytat:Wait, hold up. Czyli jest różnica, na Zachodnim Brzegu wredni izraelofaszyści utrzymują okupanckie wojsko a w Gazie - nie? Wrócimy do tego później... […]Oczywiście, że zwiększa.
I drugie pytanie. Jeżeli, jak przypuszczam, tym pierwszym "ktosiem" dla Ciebie jest Izrael, to czy prezencja wojskowa takie traktowanie zwiększa czy zmniejsza?
Cytat:Alternatywnie, jeżeli w Gazie takowej prezencji brak,[…]Jak to brak? Przecież prezencja wojskowa Izraela w Strefie Gazy jest znacząco wyższa niż na Zachodnim Brzegu. Ostatecznie na 6306 Palestyńczyków zabitych przez IDF w okresie 01.I.2008 -06.X.2023 aż 5318 zginęło właśnie w Strefie Gazy, a zaledwie 959 na Zachodnim Brzegu (źródło).
Cytat:[…] to kto kogo tam trzyma jak zwierzęta?Na przykład ktoś, kto wprowadził blokadę Gazy. I podpowiadam, że nie był to tylko Egipt.
Cytat:Laughing in żołnierze wyklęciNie ta skala, nie te metody i nie ten poziom zorganizowania.
Cytat:No ale jest różnica czy nie jest?Oczywiście, że jest. Bombardowanie Drezna nie miało żadnego istotnego wpływu na dalszy przebieg wojny, zbombardowanie Hiroszimy przyspieszyło jej zakończenie, a bombardowanie Gazy napędza dżihadystom rekrutów.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.