Cytat:Nie ma to jak zamienić propagandę z mediów lokalnych na propagandę z mediów chińskich. Od razu lepiej.
Oczywiście nie czerpię wiedzy wyłącznie z tiktoka, przeglądam różne media, zapodawałem fajną książkę.
Cytat:Ale kto tutaj w ogóle pisze, że należy czerpać wiedzę z telewizji? Chochoły atakujesz.Nie powiedziałem nigdzie że tak twierdzicie.
Ale o co mi chodzi. Ogólnie teraz trójca mediów które najbardziej wpływają na świadomość to raczej telewizja, youtube i tiktok. Z tym że youtube mocno się pokrywa z narracją z telewizora. Materiał o nakbie jaki widziałem to łądny filmik z dwoma milionami wyświetleń gdzie koleś tłumaczy że to wynik wygranej wojny obronnej. Materiały 'debunkujące' Izrael daaaaaleko w tyle po kilkaset wyświetleń.
Do tego dochodzą media społecznościowe ale tam też trzeba się bardziej dokopać do interesujących nas treści.
Ułamek ludzi już czyta blogi , książki czy słucha podcastów w tych tematach.
Ale czemu tak się uwziąłem na ten tiktok. Otóż to nie jest aplikacja do wyszukiwania wiadomości, grup na wyszukiwane hasło , ale do rozrywki, która generuje się automatycznie. Temu używa tego grube miliony ludzi. I to ma gigantyczny wpływ na świadomość szerokiej masy ludzi.
Jedni twierdzą że tiktok to chińska maszyna propagandowa, inni twierdzą że ze względu na tą różność informacji z różnych punktów widzenia przedstawia się to jako wielkiego wroga, bo to nie w smak ludziom którzy sterują 'naszymi' mediami.
Oczywiście że algorytm to też duże wady i zagrożenia, ale mówiłem już że z pluralizmem nie jest tak źle , ja tam widziałem zarówno materiały o nakbie , jak też i zbrodniach Hamasu. Był tam świetny Bassem Youssef jak też i niezgorszy Ben Shapiro.
Cytat:Wczoraj widziałem wiadomości na Polsacie i pokazywali dramat cywilów. Teraz to już raczej zaczął się odwrót od pełnego wsparcia Izraela, również w mediach.Faktycznie media rozczulają się że dzieci w gazie zginęły w wyniku eksplozji. Z tym że jak rakieta wybucha od ciapatego to jest zamach terrorystyczny, jak od białego to eksplozja.
Natomiast w mediach W OGÓLE nie wspomina się o nakbie , dziesiątek lat prześladowań, apartheidzie i zwykłej kradzieży majątków przez syjonistów, tudzież że syjoniści zajebali premiera który chciał dojść do kompromisu, a teraźniejszy premier był ówcześnie dla niego w opozycji.
Cytat:Z drugiej strony moim oknem na świat od jakiegoś czasu coraz bardziej jest instagram i aktywiści tam działającyJakbyś chciał mógłbyś zapodać konta chętnie bym też poczytał