Socjopapa napisał(a): To może trzeba je stworzyć zanim się podejmie kosztowne działania podobno nakierowane na te niemierzone obszary?Tworzyć ich nie trzeba. Natomiast tak — należy je stosować, a PiS ich nie stosuje. Tylko że koncepcja „baby bonus” nie została wynaleziona przez PiS.
Cytat:To nie jest argument - przecież cały czas piszę, że nikt nie pokusił się o analizę "czy nas stać i czy to jest na pewno najlepszy sposób wydawania co roku kilkudziesięciu miliardów, których nie mamy".Ale ja tego argumentu w ogóle nie podważam przecież.
Cytat:Czyli znowu wracamy do tego, że wydawanie co roku kilkudziesięciu miliardów, których nie mamy, jest uzasadnione kupowaniem głosów.No jest. Generalnie o to chodzi w demokracji, że się „kupuje głosy” wprowadzając taką politykę, jaka dla jakiejś grupy jest korzystna.
Cytat: Nie rozumiem więc czemu bronisz 500+, czyli suboptymalnego plastra, który jak się okazuje służy kupowaniu głosów, a nie dbaniu o te elementy?To już wyjaśniłem — dlatego, że poprzedni rząd nie dał pewnej grupie ludzi nawet poczucia „suboptymalnego plastra”. Jeśli nadchodzący rząd wyda publiczne pieniądze w kierunku wyrównywania szans Polaków lepiej, niż to zrobił PiS (a nie jest to trudne), to nie będę jakoś szczególnie zachwalał 500+
Cytat:W dyskusję pt. eat the rich nie będę wchodził.A czy ja Ci każę wchodzić w dyskusję pt. eat the rich? Musisz chyba jednak przyznać, że podatki można obniżać tak, aby zwiększać regresywność obciążeń, albo tak, aby ją zmniejszać.
Cytat:Makiawelistycznie rzecz ujmując, rząd powinien im zapewnić jakąś miarę komunizmu, którego pragną.No popatrz.
Cytat:Ale Fundusz Sprawiedliwości już im nie przeszkadzał.Bo Fundusz Sprawiedliwości miał w założeniu pomagać ofiarom przestępstw. I tak był promowany. A świadomość, jaki odsetek jego zasobów idzie na utrzymywanie przychylnych PiS-owi biznesmenów średnio przedzierała się do świadomości.
Cytat:Nadal to opiera się na założeniu, że te 120 mld PiS po prostu ukradł, co uważam jednak za bardzo śmiałą tezę.A ja nie twierdzę, że PiS ukradła całe 120 mld. Twierdzę, że jeśli PiS część ze 120 mld ukradł, zmarnował, lub przeznaczył na korupcję polityczną, to czepianie się 500+, które miało jakieś pozytywne efekty można uznać za wybiórcze.
Cytat:Czyli rozrywka.Jeśli Ty się rozrywasz w ten sposób, że wysyłasz ludzi z prowincji na wakacje, to Twoja sprawa. Nie wnikam.