geranium napisał(a): Inne forum sie kłania.Polecono mi to forum na forum katolickim. Wybrałam dział Religia.
Lucyfer poczuł się odrzucony, kiedy Bóg niejako wybrał ludzi zamiast niego (w jego odczuciu).
Ponieważ uznał, że Bóg bardziej kocha ludzi, niż jego, postanowił zabrać Mu to, co tak bardzo kocha.
Od tamtej pory kusi ludzi, żeby odchodzili od Boga, bo chce zadać Mu w ten sposób ból, który on czuł, gdy został odrzucony.
Oczywiście można kwestionować sprawę odczuwania tej sytuacji przez Lucyfera, ale chyba wszyscy się zgodzimy, że miłość zaślepia.
Lucyfer był tak bardzo zakochany w Bogu, że aż popadł w fanatyzm tak głęboki, że nie potrafił już nawet wykonać tego nakazu. Zazdrość w stosunku do człowieka była tak ogromna, że przysłoniła mu to wszystko, o co naprawdę mu chodziło, a ogromną miłość bardzo szybko w takiej sytuacji przero
Z Księgi Hioba:
6 Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży3 udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan3 też poszedł z nimi. 7 4 I rzekł Bóg do szatana: «Skąd przychodzisz?» Szatan odrzekł Panu: «Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej». 8 Mówi Pan do szatana: «A zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na całej ziemi drugiego, kto by tak był prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający grzechu jak on». 9 Szatan na to do Pana: «Czyż za darmo Hiob czci Boga? 10 Czyż Ty nie ogrodziłeś zewsząd jego samego, jego domu i całej majętności? Pracy jego rąk pobłogosławiłeś, jego dobytek na ziemi się mnoży.
11 Wyciągnij, proszę, rękę i dotknij jego majątku! Na pewno Ci w twarz będzie złorzeczył». 12 Rzekł Pan do szatana: «Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki». I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego.
Itd. choć to przypadek raczej jednostkowy.
W powyższym zaślepienia miłością jakoś nie bardzo widzę, aczkolwiek nie wykluczam.
Może ktoś wpadnie na to czego szatan tak naprawdę chce od człowieka na podstawie wskazanych przeze mnie źródeł i ich pochodnych.