exeter napisał(a): Na czym według Ciebie polega rewelacyjność PPK?
Na tym, że w 4 lata działania tego programu środki zgromadzone na moim koncie są o 230% większe niż środki, które wpłaciłem. Proszę mi znaleźć inny produkt który przy tak niskim ryzyku i tak niskiej opłacie za zarządzanie, da podobną stopę zwrotu. Ten projekt faktycznie przy okresie oszczędzania rzędu 30-40 lat ma szanse dać istotny zastrzyk gotówki po przejściu na emeryturę.
Ale nawet ktoś kto jest obecnie w wieku 50-55 lat na nim zyska po przystąpieniu.
Cytat:mObywatel zgoda, ale litości, małe kraje Pribałtyki, choćby Estonia, wprowadziły takie systemy dwie dekady wstecz, w czym tu zasługa?
Taka, że jakoś jednak nikt nie wprowadził tego wcześniej mimo, że Estonia miała to dwie dekady temu.
Cytat: Do tego nie wiesz, gdyż oni trzymają to przy orderach, ile kosztowało wprowadzenie tego systemu, dlaczego tak drogo i kto na tym zarobił? Ja się nie czepiam, w normalnym kraju to wszystko powinno być udostępnione obywatelom - to MY zainwestowaliśmy w te systemy.
Przecież jest udostępnione obywatelom:
https://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/0/...e/3050.pdf
Cytat:Poniżej znajdują się szczegółowe szacunkowe koszty na rok „0”:
1) wydatki osobowe na działania rozwojowe – 21 576,0 tys. zł, w szczególności:
– wytworzenie standardu dodawania usług / dokumentów,
– rozbudowa mechanizmu powiadomień PUSH,
– udostępnienie środka identyfikacji elektronicznej,
– udostępnienie płatności elektronicznych,
– mechanizm prowadzenia ewidencji i dodawania dokumentów;
2) wydatki na utrzymanie ww. rozwiązań – 4 315,2 tys. zł;
3) wydatki na sprzęt informatyczny – 1 812,4 tys. zł.
W latach następnych szacowany koszt będzie kształtował się następująco: w 2024 r. – 20,2 mln zł,
w 2025 r. – 17,5 mln zł, w 2026 r. – 17,9 mln zł, w 2027 r. – 18,4 mln zł, w 2028 r. – 18,8 mln zł, w 2029 r.
12
– 19,3 mln zł, w 2030 r. – 19,8 mln zł, w 2031 r. – 20,3 mln zł, w 2032 r. – 20,8 mln zł., w 2033 r. –
21,3 mln zł.
Przy tej skali projektu nie powiedziałbym, że to jest drogo. Dla porównania koszt miesięczny utrzymania strony takiej jak Onet to około 1,2-1.5 mln miesięcznie. A przecież mObywatel jest znacznie bardziej skomplikowanym projektem.
Cytat:Ukraina.
Wyraźnie zaznaczyłem w jakim okresie ta polityka była prawidłowa. Z tym, że przed 2022 była prowadzona źle a wręcz fatalnie się zgadzam.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"