bert04 napisał(a): Jeżeli więc nie uznajemy decyzji pseudo-TK wobec skar konstytucyjnych to analogicznie też powinniśmy mieć problem z pseudo-izbami SN wobec skarg wyborczych.
Pomijając technikalia - mamy, ale na gruncie legalnym z samego tego faktu nic nie wynika.
bert04 napisał(a): I kółeczko wraca, i ponownie staniemy przed pytaniem o zakres tak kompetencji jak i okresu pełnienia obowiązków przez "pełniącego obowiązki". I czy przez te półtora roku pewność prawna sią zwiększy czy jednak niekoniecznie.
Oczywiście.
Hans Żydenstein napisał(a): No tak, dosyć absurdalne. Ale tu jest kwestia czy Bodnar mógł zwolnić prokuratora krajowego.
Stwierdzić, że nie był zatrudniony - może. A Barski może to kontestować w sądzie.

Hans Żydenstein napisał(a): Jakby nie patrzeć, to Barski sprawował tę funkcję od 2 lat, dopiero teraz KO wyskoczyło z kartką, że został powołany z wadą prawną.
Jakby nie patrzeć, nie strzela się dopóki nie znajdzie się na dobrej pozycji strzeleckiej.
Hans Żydenstein napisał(a): Sytuacja jest rozwojowa![]()
https://www.wprost.pl/kraj/11559709/piln...jowej.html
W jakim sensie? Co ta konferencja wnosi?
Swoją drogą, najśmieszniejsze jest to, że PiS właśnie dowodzi tego o czym od dłuższego czasu pisałem, tj. że PiS przeprowadzał pełzający zamach stanu. Inaczej nie da się nazwać faktu, że PiS przyznaje, iż w jego ocenie doprowadził do sytuacji w której faktyczna władza należy nadal do partii opozycyjnej, a rząd faktycznie nie może rządzić.
Hans Żydenstein napisał(a): Nie powiedziałem, że jest winny. Domniemanie niewinności
No to rzeczony prokurator nie ma żadnego znaczenia.
Hans Żydenstein napisał(a): NieOk, to dwie kwestie. To jeżeli powołanie prokuratora nie jest sprawą administracyjną to jaką?
Prawno-pracowniczą. To akurat przepisy jasno określają.
Hans Żydenstein napisał(a): Dlaczego art 47 Twoim zdaniem przestał obowiązywać i kiedy przestał obowiązywać? Widziałem argumentację, że przestał obowiązywać po wybraniu pełnego składu, ale które przepisy na to wskazują?
https://monitorkonstytucyjny.eu/archiwa/27550 Tu masz bardzo ładnie i czytelnie wyłożone. Zapewne ładniej i czytelniej niż ja bym umiał to wyłożyć.
Hans Żydenstein napisał(a): PS. Nie żebym sie czepiał, ale w poprzednim poście zacytowałeś wiele wypowiedzi jako moje, a nie były to moje wypowiedzi
Sorry, poprawię to.

bombom napisał(a): Bardziej chodzi o to czy, w przypadku sądów powszechnych, te wyroki są słuszne czy nie.
Nie, o to nie chodzi.
bombom napisał(a): Ta miażdżąca krytyka kazała mi się zastanowić nad swoją tezą. Spróbuje ją przeformułować. Polityka Tuska jest sprzeczna z wolą większości Polaków i bardzo zbieżna z wolą większości , która rządzi Unią Europejską.
Masz więcej takich bredni? Unią Europejską nie rządzi żadna większość, o czym byś wiedział, gdybyś poświęcił trochę czasu na przeanalizowanie tej sprawy, a na Tuska zagłosowała blisko połowa uprawnionych do głosowania.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd