To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje!
zefciu napisał(a):
bert04 napisał(a): Ach widzę, stosujemy wąskę definicję rasizmu
Jak szeroka musi być definicja rasizmu, aby krytyka wydajności służby zdrowia jakiegoś państwa podchodziła pod tę definicję?

Negatywny opis jakiejś grupy (społecznej, etnicznej, seksualnej itp) nie jest z automatu krytyką systemu. Jeżeli chcesz krytykować system, krytykuj system bez kalamburów. A nie pisz, przykładowo, że transy to samobójcy a murzyni to przestępcy, bo ktoś to może podobnie zinterpretować.

Cytat:
Cytat:coś takiego jak "rasa człowieka" nie istnieje
W sensie biologicznej rasy — nie istnieje. W sensie — grup które są postrzegane na podstawie cech fenotypowych — oczywiście istnieje.

Czyli od dziś będziesz unikał dodawania genetyki do tego typu grząskich tematów, spoko.

Cytat:
Cytat:Ty mi na serio daj linka, gdzie te "różne przykłady" są, bo ja tylko tego zaszyfrowanego Geda widzę.
Już pytałem — ile przykładów potrzebujesz, żeby się zacząć odnosić.

Jak do tej chwili odniosłem sie do WSZYSTKICH przykładów, które udało mi się z Twojej strony rozpoznać. Sztuk jeden. Natomiast Ty nie odniosłeś się konkretnie do żadnego, a nawet wszystkie wyżej wymieniłem. Poza już cytowanym ogólikiem, że "w pewnym sensie". I powoli nie widzę sensu dalej nalegać, prędzej diabeł w basenie ze święconą wodą przepłynie 100 metrów w pełnym zanurzeniu.

Cytat:
Cytat:Spytałeś się mnie, dlaczego Ged był biały. Odpowiedziałem na to pytanie.
Hmmm? Nie zauważyłem. Mógłbyś wyizolować ten fragment rantu o różnych innych dziełach?

Od "Postawię więc karkołomną tezę...". Jak pisałem to był to osobny akapit, ale potem zmieniałem kolejność i się zlało w całość.

Cytat:
Cytat:Niech będzie, widząc Geda jako białasa w filmie fantasy realizowanym na podstawie prozy Ursuli LeGuin widz może odnieść fałszywe wrażenie, że autorka miała wizję mniej więcej równomiernego rozłożenia etni między białych a czarnych
Mówiąc prościej —  że populacja Ziemiomorza wygląda tak jak populacja dzisiejszych Stanów Zjednoczonych. A jednak głównym bohaterem jest biały.

Gdyby przekrój społeczny odpowiadał USA, to mielibyśmy znaczacy udział latinos i typu orientalnego. Ale z jakiegoś powodu te wszystkie.dyskusje są strasznie czarno - białe. Gdyż nie odpowiadają one demografii, ale znaczniu kulturowemu tych dwóch grup. Murzyni, owszem, byli i są grupą prześladowaną na rózne sposoby. Ale latynosom jeszcze dekady do tego, żeby zacząć być zauważalnymi (edit: w porownywalnym stopniu).

Postawiłem już wcześniej inną karkołomną tezę, że wstawianie czarnych do produkcji filmowych (tak z sensem jak i bez sensu) wynika z tego, że murzyni kupią bilet do kina lub abonament w streamingu. Rasizm jest tu tylko elementem towarzyszącym. To też jest drugim powodem, dlaczego Ged jest biały, "blacksploatation" jest osobnym genre z mniejszym zasięgiem, przed Black Panther nikt się nie ważyłby na czysto czarną produkcję fantastyczną (Eddie Murphy raz próbował z wampirami, ale nawet on nie osiągnął sukcesu na box office).
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez bert04 - 04.03.2024, 16:29
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 21.05.2024, 02:37
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 15:51
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 19:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 12:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 13:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 14:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:03
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:09
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 16:36
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 19:52
RE: Shogun, książka i seriale - przez lumberjack - 29.04.2024, 21:58
RE: Shogun, książka i seriale - przez Sofeicz - 02.05.2024, 12:32
RE: Shogun, książka i seriale - przez zefciu - 30.04.2024, 07:26
RE: Shogun, książka i seriale - przez bert04 - 30.04.2024, 08:29
RE: Shogun, książka i seriale - przez Osiris - 30.04.2024, 08:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości