bert04 napisał(a): Dla Ciebie trzy przypadki na 9.000 to wystarczająco dużo, żeby potwierdzić niesprawiedliwość zakazów zlbiżania się do mieszkań. Odniosę się do tego później.
To są 3 przypadki uwzględnionych zażaleń z 9000 przypadków wyrzucenia z domu na 14 dni. To pokazuje, że jak policjant wywali Cię z domu, to jest to niemal na 100% pewne, że nie masz co się pokazywać przez 2 tygodnie, a złożenie zażalenia możesz sobie darować, bo i tak zostanie odrzucone praktycznie z automatu. Coś na zasadzie jak nie przyjmiesz mandatu, to masz na 100% pewność, że przyjdzie wyrok nakazowy.
Dopiero po tych 14 dniach sąd może wydać decyzję o przedłużeniu eksmisji i wtedy zaczyna się właściwe postępowanie, gdzie możesz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem. I tutaj statystyki byłyby najciekawsze.
Cytat:Wybacz, to może kwestia wieku, ale jak zaczynałem w internety to jutub jeszcze nie istniał. I do dziś mam ważniejsze sprawy, niż słuchanie półgodzinnego widea, bo może gdzieś zamieszczona jest jakaś konkretna informacja. Jeżeli odwołujesz się do jakiejś konkretnej kwestii, do daj minutę, w której jest omawiana. Alternatywnie tekst o tych hiszpańskich problemach.
W 18 minucie masz podane, że na 142 tysiące oskarżeń, tylko 13 % zakończyło się skazaniem. Nieco dalej masz informacje, którą podaje hiszpański sędzia, że średnio 10% oskarżeń kończy się skazaniem.
Cytat: chronimy dobro ważniejsze (życie) nad dobro mniej ważne (mienie)No w tym filmie, którego nie chce Ci się oglądać podają w 24 minucie, że liczba morderstw kobiet przez ich partnerów lub ex-partnerów po wprowadzeniu ustawy zamiast zmaleć to wzrosła.
Zresztą już pisałem o tym, że pozostawienie osoby, której życie jest zagrożone w wiadomym dla oprawcy miejscu wcale jej życia nie chroni. Nie ma tutaj żadnej logiki.
Chodzi wyłącznie o to, żeby kosztami noclegowymi obciążyć oskarżonego, a nie żeby płaciło za to państwo. A nie o jakąś ochronę życia.
Cytat:Natomiast żadna ustawa na świecie nie jest stworzona pod względem "Co się stanie, jeżeli trzy osoby złożą fałszywe zeznania, znajdą policjantkę z problemami domowymi i trafią na faceta, który zażalenia na piśmie nie potrafi sformułować".Same bzdury. Wystarczy jedna osoba.
Cytat:W tym samym czasie 3 oddalone zakazy bliżania się do mieszkania świadczą, że te zakazy są niesłuszne. 3 na 9000. To 0,0333% . Słownie, zero przecinego zero trzy trzy trzy procenta. Mierzone na tej samej populacjji tych samych mężczyzn w tym samym kraju. Rok nawet chyba ten sam, albo przynajmniej bliski.
Tak trudno pojąć, że ta statystyka nie wynika z tego, że sebusie z policji są tacy świetni w ustalaniu sprawców przemocy, tylko z tego że te zażalenia są oddalane z automatu, nie ma w tak krótkim czasie miejsca na postępowanie dowodowe. Dopiero statystyki pokazujące co się dzieje po tych 14 dniach by nam coś powiedziały.
Cytat:Nauczyłem się, żeby szanować cudze poglądy. Ale nie szanuję braku szacunku do liczb.
Do liczb, których nie rozumiesz najwyraźniej.
Cytat:Moja znajomość z zefciem jest tak stara jak youtube, nawet chyba dosyć dokładnie co do roku, jeżeli skleroza mnie nie myli. Na serio nie wtrącaj się do tego, bo nie wiesz, co mamy za sobą.
Ok, to Twoje sprawy i żabcia, trzymajcie się chłopaki.
Cytat:Dzieci odchowałem w tym czasie w kraju, którym prawactwo straszyło, że do Polski przeniosą Jugendamty z inwentarzem z niego. A Ty, jakie doświadczenie masz w temacie?
Ooo, jesteś madkom. Świetny argument.
Cytat:Albo problem jest masowy, albo na tyle egzotyczny, że trzeba po całej polsce jeździć?
Myślę, że wystarczy, żebyś pojeździł po Warszawie. Co ty myślisz, że facet wyrzucony z domu na 14 dni, pierwsze co robi to idzie do mediów? Jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie zanim wezmą się za to jakieś organizacje, powstaną dokumenty i historia tej ustawy pójdzie torem zbliżonym do tego w Hiszpanii.
Cytat:Tak funkcjonuje normalne zdrowe prawo.
"Najpierw strzelaj, potem pytaj" to jest normalne prawo? Domniemanie winy to jest normalne prawo? Dyskryminacja pozytywna jest cool?
W ogóle cała ta filozofia, którą wyznajesz przypomina mi osoby broniące agresywnego podejścia do murzynów, bo wszakże murzyni popełniają częściej przestępstwa.