To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje!
Dwa Litry Wody napisał(a): Myślę, że by trafiło. Wygoogluj na jutjubie spoty reklamowe McDonaldsa albo np. Nutelli. Są tam kobiety i mężczyźni, dzieci i starcy, kolorowi i biali, pełnosprawni i niepełnosprawni, wysocy i niscy, ci mniej i ci bardziej zamożni, czasem nawet są zwierzęta. Tylko grubych jak ze świecą szukać. A przecież te reklamy kierowane są do społeczeństw, w których gdzieś tak co czwarta osoba jest otyła. Przypadek? Nie sądzę…

No racja. Ale i tak połączył bym to z jakąś szeroko zakrojoną kampanią informacyjną.

Dwa Litry Wody napisał(a): Na początek, zamiast od razu próbować im przemawiać do rozumu warto ich najpierw dokładnie wysłuchać by zrozumieć dlaczego tak naprawdę robią to co robią, choć przecież (zwykle) dobrze wiedzą, że im to szkodzi.

Kurcze, mnie się wydaje, że to żadna tajemnica. Ludzie żrą KFC i chipsy bo jest to przyjemne i smaczne.

bert04 napisał(a): Skrajna otyłość, jak nazwa wskazuje, jest przypadkiem skrajnym. Dziewczyny wkładające sobie palce w gardło, bo nie wypełniały standardów modelek, są problemem... no nie chcę powiedzieć, że powszechnym, ale na tyle częstym, że są także tematem rozpraw medycznych. Nadwaga skraca życie o x lat, na anoreksję* umierają 20-latki.

(*lub "z anoreksją", część dodatkowo wybiera "samobójstwo klasyczne")

Z anoreksją też trza walczyć. Nie mam Instagrama, ale wiem że to co tam ludzie prezentują to wymyślony świat. "Influencerki" ryją młodzieży banię wyśrubowanymi do granic absurdu standardami "piękna".

bert04 napisał(a): EDIT: PS: Sam jesteś beret.

Sorki Uśmiech Piszę po nocach i na przemęczeniu. Czasem wkradnie się jakiś błąd.

bert04 napisał(a): Otyłość dziś to cecha dominująca w biednych warstwach społeczeństwa. A biednego nie stać na prywatnego lekarza.

Nie rozumiem tego. Biedny powinien być chudszy i zdrowszy. Z biedy powinno się jeść kaszę gryczaną, której masz 4 porcje za 1zł każda, a nie kubek KFC, który kosztuje 15 zł i jest na jeden raz.

bert04 napisał(a): Różnica jest taka, że alkoholik może ciebie zarąbać siekierą, przejechać samochodem, albo wyrzyga się na dywan. Grubysy rzygają najczęściej w łazience, a zagrożeniem dla życia i zdrowia innych są tylko, jak na Ciebie upadną. Nie mówię, że nadmierna otyłość nie jest problemem, ale wiesz, na skali najważniejszych problemów do rozwiązania to IMHO gdzieś w drugiej pięćdziesiątce co najwyżej.

A jest nienadmierna otyłość? Dlaczego klasyfikujesz ten problem w drugiej pięćdziesiątce? Tępienie obżarstwa i alkoholizmu powinno być podstawą, ale śmiem przypuszczać że tak jak alkohol wgryzł się w naszą kulturę i nawyki tak będzie z obżarstwem i otyłością.

Iselin napisał(a): Muszę przyznać, że trudno mi wyobrazić sobie lumberjacka, który krytykowałby w ten sposób jakąś konkretną osobę. Te wszystkie krytyki są raczej skierowane w przestrzeń.

W realu jestem spokojny i kurturarny więc raczej masz rację.

DziadBorowy napisał(a): To następnym razem zwróć uwagę na ilość memów uderzających w osoby otyłe i porównaj z ilością memów uderzających w inne formy niezdrowego zachowania.

No nie wiem. Najwięcej najnowszych memów można znaleźć na stronie FB zDupy i jest tam ogrom przeróżnych memów. Jakaś nadmiarowa ilość odnoszących się do otyłości nie została przeze mnie zauważona.

DziadBorowy napisał(a): Zastanawia mnie jednak dlaczego wszelkiego rodzaju treści uderzające w osoby otyłe spotykają się raczej z aplauzem a treści zwracające uwagę na szkodliwość siedzącego trybu życia, nadmierną konsumpcję mięsa, czy też szkodliwość alkoholu raczej wywołają agresję w stylu mój talerz/szklanka - moja sprawa.

No niestety, alkoholizm czy żarcie dużej ilości mięsa jest u nas czymś "normalnym". Za jakiś czas otyłość też stanie się normą, czymś akceptowalnym. To jest akurat nowe zjawisko z ostatnich lat będące wynikiem dobrobytu i bogactwa, a nie biedy, jak by tego chciał Bert. Pamiętam że jak byłem dzieckiem to wyjście do McDonalda było u nas niczym święto celebrowane raz czy dwa razy na rok. A teraz ludzie są tak bogaci że wyjście do maca jest dla niektórych zwykłą szarą codziennością - mimo że jest to bardzo drogie jedzenie, bo nie ma co ukrywać że prawie 40zł za trochę frytek, colę i hamburgera którego się je kilkoma gryzami to trochę wygórowana kwota.
DziadBorowy napisał(a): Podstawowa różnica pomiędzy jeżdżącym jak debil a osobą otyłą jest taka, że ten pierwszy zagraża również innym. I w tym momencie uzasadniona jest nie tylko krytyka zjawiska (szybka jazda) ale również konkretna zjeba wobec osoby, która zagrożenie dla innych sprawia. W przypadku otyłości ta osoba szkodzi głównie sobie więc zasadnym jest krytyka zjawiska i unikanie krytyki czy gnębienia danej osoby z tego powodu.

Kurczę otyłość też jest ryzykiem w trakcie jazdy. Można zasłabnąć, dostać zawału czy wylewu i wyjechać komuś na czołówkę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez lumberjack - 12.03.2024, 02:04
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 21.05.2024, 02:37
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 15:51
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 19:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 12:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 13:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 14:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:03
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:09
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 16:36
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 19:52
RE: Shogun, książka i seriale - przez lumberjack - 29.04.2024, 21:58
RE: Shogun, książka i seriale - przez Sofeicz - 02.05.2024, 12:32
RE: Shogun, książka i seriale - przez zefciu - 30.04.2024, 07:26
RE: Shogun, książka i seriale - przez bert04 - 30.04.2024, 08:29
RE: Shogun, książka i seriale - przez Osiris - 30.04.2024, 08:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości