Iselin napisał(a): Tu bym polemizowała z HansemHansa wyjaśnienie nie zmienia sensu jego i mojej wypowiedzi. Jemu się wydaje, że brak sprzeciwu wobec związków partnerskich to jest jakaś strasznie zaawansowana idea lewicowa. Może w Polsce

Cytat:W zasadzie taki problem występuje z bardzo wieloma definicjami. Na przykład ze wspomnianym przez Ciebie konserwatystą. Moja lewicowa koleżanka kojarzy to pojęcie z Korwinem i jego zwolennikami, natomiast znajomy konserwatysta uważa za bzdurę opinię, że w kółko zmieniający żony i kochanki Korwin miałby być konserwatystą. Nawiasem mówiąc, samo pojęcie lewicy też jest nieostre. Tradycyjnie lewica reprezentująca interesy pracownicze istniała w Polsce na przykład w postaci przedwojennej PPS. W takim rozumieniu tego słowa definicji lewicy nie spełnia dużo obecnej lewicy, której lewicowość zasadza się głównie na postulatach obyczajowych, a gospodarczo czasami mogłaby sobie podać ręce z Konfederacją, Taka lewica bywa złośliwie nazywana na przykład "liberalną lewiczką". Ta lewica akurat tradycyjnym elektoratem lewicy niespecjalnie się przejmuje, raczej go nie zna, a często nie lubi i się brzydzi.Polemizowałbym czy aby korwiniści to prawica, raczej szur-prawica. I tutaj właśnie dochodzimy do tego czy jest sens używać takich obraźliwych określeń. Z jednej strony na przykład Hans nie ma problemu określać ludzi mianem "woke" a z drugiej jeśli nazwę kogoś szurem, to będzie to uznane za chamskie.
Są też postkomuniści, o których wspomniałeś, którzy w Polsce akurat są dość konserwatywni.
Cytat:A pamiętasz, że to Ty zarzucasz ludziom generalizację? A tu "typowy Polak"
Wcale nie, sugeruję się wynikami wyborów

Lumberjack napisał
Cytat:Pamiętam. Przecież napisałem co trza robić żeby uniemożliwić takim ludziom wpierdzielanie się w życia innych. I weź pod uwagę że w USA to jest jakiś skrajny mały ruch, a w islamie masz całe państwa z prawem i społeczeństwem popierającym i sankcjonującym wieszanie ludzi homo.Rozmawiamy o tych zaawansowanych, zachodnich społeczeństwach i tam takich muzułmanów trudno znaleźć. Nie porównuj islamu z krajów zacofanych do chrześcijaństwa u nas. W USA jest pełno takich pomysłowych chrześcijan, nie wszyscy chcą karać w ten sposób za aborcję ale skrajnie prawicowych ruchów religijnych jest co niemiara. Taka jest cena wolności religijnej.
Cytat:No nie byłbym zadowolony. Ale reakcja w drugą stronę czyli państwo nakazujące firmom przyjmowanie kobiet tylko dlatego że to kobiety to też głupota.Pytanie jak rozwiązałbyś ten problem skoro na przykład zostało wielokrotnie udowodnione (w zachodnich krajach), że gdy pracodawca przegląda podania o pracę, to częściej odrzuca te kojarzące się mu z imionami czy nazwiskami mniejszości etnicznych mimo, że kwalifikacje posiadają takie same, co inne osoby.
Cytat:Po prostu patologia to stan świadomości. Gangsta murzyni w USA czy Polacy z ciemnej strefy to nie zamierzony cel systemu tylko efekt tego że pewnym grupom ludzi imponuje bandyterka.Ale gangsta murzyni to głównie w filmach są reprezentantami tej całej mniejszości etnicznej. Nie zobaczysz tych zwyczajnych, biednych, nieagresywnych, ciężko pracujących, mieszkających w trudnych warunkach właśnie z powodu systemu.
Cytat:No to ciekawe jakie byś miał doswiadczenia gdyby w Polsce zamiast katolików byli muzułmanie.Właśnie cały czas o tym mówię, że pewnie takie same

Cytat:I współczuję tak religijnej rodziny. U mnie na zacofanej wiosce wszyscy mają wyjebane. I współczuję znajomych - pierwsze słyszę żeby jeden znajomy drugiego próbował indoktrynować religijnie. To chyba prędzej u świadków Jehowy takie coś jest.Nie jest aż tak źle natomiast niektórzy stosują pewne środki które uznałbyś za indokrynację.
Cytat:Nie rozumiesz, że to nie kwestia wygody tylko zamożności. Większość Polaków jeździ autami 15-20 letnimi bo ich po prostu nie stać na lepsze.Zanim dojdzie do tego rzekomego przymusu kupowania elektrycznych aut, to będą dostępne tańsze, 15-20 letnie

Cytat:Dla mnie jest to głupota jeśli nie idzie za tym zakazem realna pomoc ze strony zakazującego.Przejeżdzam się czasem po Polsce południowo-wschodniej i widzę co drugi, nowy, wypasiony dom, kilka samochodów a Ty mi tu piszesz takie rzeczy. Czyżby w innych częściach kraju było gorzej?
Sam teraz będę próbował skorzystać z programu czyste powietrze, ale już widzę jakie to jest pojebane. Jeśli nie masz swoich oszczędzonych kilkudziesięciu tysi to możesz skorzystać z pomocy kapitana państwo, ale wtedy zaciąga on w twoim imieniu kredyt. Połowę spłaca, a połowę ty spłacasz wraz z odsetkami. To jak to ma się kurna sprawdzić w przypadku ludzi niezamożnych, których nie stać nawet na to żeby odłożyć kilka tysięcy w ciągu roku?
Cytat:No ale dalej tkwij sobie w przeświadczeniu, że źli właściciele domów z kopciuchami pragną celowo "zatruwać ludziom życia".Ja takiego przeświadczenia nigdy nie miałem więc to nie do mnie.
Cytat:Organizacją transportu. Popatrz sobie ilu ludzi mieszka na wsiach, ile busów mają do miast to znajdziesz odpowiedź czemu w Polsce auta są niezbędne.Przecież pisałem o miastach i nie twierdziłem aby zlikwidować ruch samochodowy.
Cytat:LolA jesteś w stanie wyartykułować swój argument czy będziesz tkwił w głębokim przeświadczeniu o nieomylności swojego poglądu, nie zniżając się do dyskusji?

Cytat:To jest sieć przedszkoli.
I co z tego że prywatne? To znaczy że może robić dziecku wodę z mózgu?
Czyli jako zatwardziały wolnościowiec nie jesteś wstanie zrozumieć, że inni rodzice, z własnej, nieprzymuszonej woli chcieliby wychowywać dzieci w inny niż tradycyjny sposób.
Cytat:No zajebisty argument. E-papierosy też są teraz wszędzie popularne i wszyscy kupują je dobrowolnie, więc to znaczy że wszystko jest ok. LolTak jak mówiłem, nie jesteś żadnym wolnościowcem. Dorosłym ludziom chcesz wmawiać jak mają wychowywać swoje dzieci a jeszcze do tego porównujesz do palenia papierosów. Gdyż Ty wiesz co jest dla wszystkich innych najlepsze

Cytat:A to wolność polega na tym że rodzic może zrobić z dzieckiem co chce? Jak dla mnie wsadzanie dziecka do jakiegoś postempowego przedszkola, czy do religijnego to robienie krzywdy dziecku. Czy wolność rodzica oznacza że może zapisać dziecko do hitlerjugend? A co z wolnością dziecka?No właśnie, co z wolnością dziecka? Ty wychowujesz swoje jak chcesz i każesz mu się zachowywać tak ja Ty chcesz. A w tamtym przedszkolu jest przecież dokładnie odwrotnie i dzieci mają większy wybór. Przecież sam bardziej ograniczasz wolność swojego. Nie widzisz tego? Na dodatek arbitralnie i bezpodstawnie stwierdziłeś, że tamto przedszkole krzywdzi dzieci.
Cytat:Nie chciałem, tylko chcę. Każdy kto tu przyjeżdża i chce zamieszkać i dostanie na to zgodę powinien przeczytać i podpisać dokument informujący o tym na jakich zasadach tu się żyje.
Serio? Czyli jesteś wolnościowcem który wpuści tylko tych, co będą stosować się do Twoich zasad. Ciężko mi znaleźć coś bardziej logicznie sprzecznego w tym momencie

Cytat:Nie mogę bo się tu urodzili, ale w takiej sytuacji należy dążyć do ograniczenia ich możliwości wpierdalania się w cudze życia.A Ty, ze swoimi zasadami przymuszania ludzi do wychowywania dzieci w jedynie "odpowiedni" sposób czy zakazu wjazdu niepoprawnych politycznie lub zatruwania ludziom zdrowia, wcale nie wpierdalasz się w cudze życia