Ayla Mustafa napisał(a): Okropna jest ta demobilizacja antypisu. Zwłaszcza miasta się nie popisały. Dlaczego?Zdemobilizował się przede wszystkim elektorat młody. A ten jest skupiony na takich kwestiach jak aborcja, pigułka dzień po, praworządność, ale też podatki czy stosunki z szeroko pojętą zagranicą. Coś, co w wyborach samorządowych ma znaczenie drugo, a nawet trzeciorzędne. Młodych ludzi w zasadzie wali czy rada gminy przyjmie zmianę planu zagospodarowania przestrzennego, kiedy powstanie chodnik przy ul. Błotnistej albo jak przebiega remont żłobków na osiedlu Wypizgacz. Wielu z nich nie potrafi odróżnić burmistrza od starosty.
Ponadto, w wyborach samorządowych odpadają głosy z zagranicy (naturalnie pro-K15X), a także stanowią one (wybory, nie głosy z zagranicy) spore ograniczenie dla ludzi mobilnych (czyli znów - młodziaki).
No i ostatnia kwestia, dotycząca już nie tylko młodych, ale całego elektoratu K15X - efekt wypompowania się po wyborach do Sejmu. Z wielu ludzi po prostu zeszło powietrze.
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.