gąska9999 napisał(a): Dziękuję Dammy, że przedstawiłeś mi swoje wyobrażenia lub swoją propagandę na te sprawy które wydają mi się dziwne i bez sensu i które jednak pomimo to starałam się jakoś samodzielnie zrozumieć. Ja nie widzę sensu w tej wojnie po obu stronach.
Czyli kompletnie zero konkretów. Zarzucasz mi propagandę sama nie będąc w stanie w jakikolwiek merytoryczny sposób odpowiedzieć argumentami.
gąska9999 napisał(a): Czy jakby Ukraińcy się poddali zamiast wojny - twoim zdaniem - to Rosjanie zrobiliby im większą gospodarczą krzywdę niż mają I będą mieli krzywdy od wojny czy ją wygrają czy przegrają? Chodzi mi o zniszczenia wojenne no i o tych ludzi biorących udział w wojnie którzy zostali zabici lub zostali kalekami bez nogi lub ręki?
Ale gdyby Rosjanie na Ukrainę nie napadli to by w ogóle tematu nie było. Wbij sobie to do głowy w końcu. Skoro Ukraińcy zdecydowali się bronić, a tego w ogromnej większości chcą to mają do tego prawo, jak Polska broniąca się przed Hitlerem czy ZSRR przed swym nazistowskim niedawnym sojusznikiem. Poza tym Ukraina okupowana przez Rosję straciła by jakąkolwiek szansę na poprawienie swojego kulturowego i ekonomicznego bytu. A w ramach UE do której aspiruje taką szansę jak najbardziej ma. Nawet uwzględniając zniszczenia wojenne. Wystarczy spojrzeć jak rozwija się Rosja, a jak postkomunistyczne kraje, które weszły do UE.
gąska9999 napisał(a): W PRLu nikt nie głodował i nikt nie był bezdomny i każdy kto chciał to miał pracę. Można było ten system z ówczesną władzą poprawiać i reformować lub wymienić na inny. System wymieniono.
System był taki, że za swoje przekonania polityczne było się szykanowanym, sam ustrój okazał się nieefektywny porównując do krajów Zachodu. A poza tym co to ma do Rosji gdzie kupa ludzi głoduje, a i bezdomnych nie brakuje?