bert04 napisał(a): https://de.wikipedia.org/wiki/ApocalyptoNo chyba sobie jaja robisz.
Cytat:https://pl.wikipedia.org/wiki/Przyczajon...kryty_smokNo to jest akurat z serii rzadkich przypadków, gdy produkcja chińska odnosi sukces na zachodzie.
Cytat:W mitologii greckiej męscy bogowie wykorzystujący w seksualnych związkach z mężczyznami to wcale nierzadki motyw, mamy Posejdona, mamy Apollona, mamy Dionizosa, a i u Zeusa ponoć jeden kochanek się zawieruszył, choć chwilowo wyguglować nie mogę, więc pewności nie mam.No tak. Ale tutaj Baptiste słusznie zauważa, że te relacje to nie są równe, konsensualne relacje dwóch gejów, tylko pederastia — bogowie greccy naśladując królów ziemskich znajdują sobie pięknych chłopców. Toteż i słusznie Baptiste zauważa, że środowiska LGBT czasem trochę na wyrost zachwycają się światem greko-rzymskim.
Cytat:To o tyle ciekawe, że w klasycznych bajkach tego typu nagrodą jest awans społeczny przez poślubienie córki króla, sułtana, ewentualnie cesarza chińskiego. I dotyczy to tak princa czarminga, jak i dratewkę szewczyka.No tak. Wszak nawet Robin Hood, choć jest buntownikiem i banitą, to jego historia kończy się tak, że przychodzi Prawowity Władca i tego banitę nobilituje. Ale przecież mamy i takich buntowników, co jak Spartakus dostają w nagrodę śmierć, albo i takich, którym udaje się Władzę pokonać i nie muszą mieć do tego żadnego mandatu z góry.
Cytat:Ale chyba zgadzamy się, że Spartakus to postać historyczna?Ale czy to istotne dla tej dyskusji?
Cytat:Mów za siebie. Ja tam uwielbiam ekranizacje Czerwonego Kapturka, bo to jest archetyp, którego nawet Walt Disney by nie potrafił z-nerfowaćPrzecież już bracia Grimm znerfowali Czerwonego Kapturka wprowadzając bohatera, który mu ratuje życie.
Cytat:Czyżbyście oboje zgadzali się w tym sensie, że patriarchat nie istnieje już jako powszechne zjawisko społeczne, a został zredukowany do subkultury?Nie. Patriarchat jak najbardziej istnieje, tylko że już nie w takiej twardej formie jak kiedyś. Ma raczej charakter nieformalny i wyraża się w sposobie myślenia i w relacjach.
Cytat:Królowie zawsze tak robili i zawsze będą robić.Dlatego należy królom łby ścinać i regularnie ten zabieg powtarzać, jak odrastają.
Iselin napisał(a):Gadałam akurat z trzema, które pracę czy inne aktywności w męskim gronie bardzo sobie chwalą.Ja również gadałem z kobietą, która nie narzekała na to, że musi pracować z mężczyznami. Problemem było raczej to, że spotykały ją z tego powodu jakieś głupie docinki, sugerujące jaka jest jej rola w tym gronie.