zefciu napisał(a): No bo Apocalypto jest idealnym przykładem filmu walącego w łeb propagandą prawicową.
Dlaczego? Zgodny z prawdą byłby gdyby ukazywał sielski obrazek żyjących pokojowo Majów, którzy zostali najechani przez plugawych białasów? Nie żebym wybielał białasów, ale Majowie przecież mieli swoje za uszami...
zefciu napisał(a): Nie wszystko, tylko to co jest przejawem rasizmu. I nie — nie ma sprzeczności między tezą „nie ma ras” a tezą „ludzie postrzegają rasy”.
Nie wiem czy ludzie postrzegają rasy. Postrzegam u ludzi różne kolory skóry, ale nie rasy.
Postrzegam raczej różne kultury i aksjologie.
Osiris napisał(a):lumberjack napisał(a): A pisałeś o jakichś innych dzieciach? Możesz wskazać gdzie dokładnie?
Nie mogę, sam wskaż zdanie które potwierdza, że postuluję adopcję dzieci tylko z Afryki.
No o żadnych innych dzieciach nie pisałeś. Nie wiem jak inni ale ja z tamtej wypowiedzi zrozumiałem że chodzi o adopcję dzieci z Afryki. Nie wiem czemu nie napisałeś wtedy o jakichś innych dzieciach, ale myślę że żadne nie jest gorsze i każde zasługuje na adopcję tak samo.
Następnym razem zamieszczaj disclaimer, że jak piszesz o dzieciach z Afryki to chodzi ci o dzieci z całego świata.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać