zefciu napisał(a):bert04 napisał(a): Moana i Mulan są produkcjami Disneya, więc porównywać to możemy co najwyżej z "Nowe szaty króla (2000)".Nie wiem czemu nie można porównywać produkcji Disneya z produkcjami nie-Disneya, ale OK.
Każde porównanie ma jakieś granice, a Disney film w klimatach łacinoamerykańskich popełnił. W Apocalypto nie ma gadających zwierząt, nie ma wszechotaczającej magii, z jego ciężarnej żony nie zrobisz księżniczki na merchandising. Także Disney po szczycie seksizmu w Arielle stopniowo zaczął implementować elementy uznawane w tym temacie jako łołkowe, feministyczne, etnograficzne i enwiromentalistyczne. Koloniści w Pocahontas nie byli wybawcami w żadnym stopniu.
Cytat:Cytat:Ja chyba jakiś dziwny jestem. Dla mnie te żagle były zapowiedzią końca, że ten cały świat, tak z tymi okrutnymi aztekami czy majami (…) jutro przestanie istniećNo właśnie. A sprawcą tego zaprzestania istnienia będzie nieokrutny biały człowiek, któremu to okrucieństwo daje mandat.
Chyba zbyt daleko tu do analogii z grzechem pierworodnym, nawet początek filmu, mimo pogodnego tonu, nie był dla mnie jakąś wizją raju, później zbrukanego krwią i skazanego na zagładę. Przynajmniej ja tego w ten sposób nie odbierałem.
Cytat:Cytat:[quote]jak i szlachetnymi dzikimiA tutaj jest pytanko, bo bohater wcześniej deklaruje, że on i jego synowie będą dalej polować. Więc tutaj jedynie pozostaje pewne zniuansowanie.
Ale co teraz, jego błędem jest to, że nie przejdzie na wegetarianizm i nie będzie jadł kanapek z awokado?
Cytat:Cytat:serial był emitowany w 1987 w TVP2Zajebiście, miałem 5 latek. Rodzice pewnie niekoniecznie chcieli mi pokazywać sceny wyżynania się różnych ludów bantu.
Ja miałem 12 i też byłem za młody. Ale oglądałem z wypiekami.
Cytat:Cytat:Nie bawię się w telepatięA ja nie zachęcam do telepatii, tylko do pytania.
To otwarte forum. A pewnie Hans nie odzywa się, bo policjant zabity AFAIK też był muzułmaninem (a przynajmniej potomkiem imigranckim), więc nie da się zrobić z tego tak czarno-białej narracji, jakby mu się chciało.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!