To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje!
Osiris napisał(a): No i super. Polacy są mniej homofobiczni od muzułmanów więc homofobia i ksenofobia Polaków jest ok? Nie rozumiem jaki to ma związek z tematem. 

Tani chwyt erystyczny. Badanie linkowane przez lumbera porównuje stosunek w kwestiach homoseksualistów między muzułmanami, chrześcijanami i ogółem społeczeństwa w Zjednoczonym Królestwie. Roszdział 10, strona 66. Robienie z tego teraz debaty o stosunku Polaków jest po pierwsze odwracaniem uwagi, po drugie ignoruje mój post w międzyczasie.

https://ateista.pl/showthread.php?tid=38...#pid784894

Ten post był bezpośrednią odpowiedzią do Ciebie w tym temacie.

Cytat:
Cytat:A jakie są ich stereotypy? Dla mnie to oni są po prostu na średniowiecznym etapie chrześcijaństwa i zanim laicyzm utnie islamowi jojca upłynie jeszcze dużo czasu.
Ale mnie osobiście chuj obchodzi co ty myślisz o tym na jakim są oni poziomie rozwoju. Pytanie było dlaczego kraje posiadające dużą mniejszość muzułmańką są wobec nich bardziej tolerancyjne. Odpowiesz czy będziesz dalej próbował dziecinnych sztuczek?

Tutaj plus należy się za poprawę w ortografii. Język należy szanować, nawet przy przeklinaniu. Minus za kontynuację erystyki. Były różne pytania, a jedno z nich dotyczyło źródeł lumberowskich twierdzeń. Lumber źródło podał (jedno ale zawsze), to teraz opierdzielasz go za to, że to była tylko dygresja w temacie? Ten temat jest pełen dygresji i wątków pobocznych. A chyba Iselin wyżej rozpoczęła sub-dyskusję o tym, jak imigranci różnych maści mają stosunek do tubylców, lumber poszedł tym tropem.

Cytat:Jest pewien problem, ty oraz ludzie tobie podobni są sami całkowicie niekompatybilni kulturowo. Najpierw trzeba by polski ciemnogród odchamić. 

Kuźwa, to już ad personam. Ty i tobie podobni sprawiają, że dyskusja nie może zostać w ad meritum tylko odskakiwać w uwagi co do interlokutora.

Cytat:Analogicznie, skoro promujesz tolerancję wobec chrześcijaństwa i katolicyzmu to znaczy, że chcesz wspierać chrześcijaństwo i jednocześnie homofobię i mizoginię. Widzisz jak łatwo stworzyć idiotyczny komentarz na twoim poziomie?

lumber promuje tolerancję wobec chrześcijaństwa? Jak, przez (może niezbyt aktywne, ale zawsze) moderowanie forum o nazwie "ateista"? Ciekawa teza. Rozważanie nad nią jednakże to dalsze grążenie w ad personam. Nie idź tą drogą.

lumberjack napisał(a): I nie rozumiesz chyba czegoś jeszcze. Polacy, ta część homofobiczna, po prostu nie lubi homoseksualistów. To się objawia tym, że nie poprą legalizacji małżeństw homo.

Muzułmanie nie dość, że nie lubią, to dodatkowo popierają postulat aby homoseksualizm był nielegalny. Ponad połowa muzułmanów w twoim Jukeju gdyby tylko miała taką możliwość, to by zagłosowała za zmianami na szczeblu państwowym/prawnym aby UK wyglądała właśnie tak jak kraje islamskie, w których praktyki homoseksualne są prawnie zakazane.

Mam pewne wątpliwości co do metodyki tego pytania. W stopce 212 jest doprecyzowanie, że badania odbywały się w połowie za pomocą ankiet telefonicznych. A w takich ankietach możliwa jest pomyłka, czy pytanie dotyczy legalności homoseksualizmu czy też legalności homo-małżeństw. Niestety, jedyne źródło internetowe, do którego teraz na szybkiego dotarłem, nie podaje, czy była jakaś różnica w tej i innych kwestiach przy ankietach wypełnianych face-to-face i tych przez telefon. Moim skromnym zdaniem tego typu pytania powinny być formułowane klarowniej.

https://www.channel4.com/press/news/c4-s...ally-think

Cytat:Ano też i z tematem ma związek, bo dominuje w mainstreamowej narracji politycznej (na zachód od Polski) pierdolenie o multi-kulti tak jakby każda kultura, religia etc. były takie same i przemilcza się niewygodne fakty. To też niestety pokłosie politpoprawności, ale też i absurd bo dochodzimy do punktu gdzie nakazuje się szacunku do mniejszości etnicznych czy religijnych nawet jeśli owe mniejszości same chętnie by dyskryminowały.

Touche.

Cytat:A zamiast debilnego wyśmiewania mógłbyś po prostu podać jakieś badania czy sondaż przeprowadzony pośród muslimów na temat transseksualistów. Ale to pewnie zbyt dużo dla ciebie do sprawdzenia. Ja próbowałem i nie znalazłem.

Ludzie zapominają, jak młoda stosunkowo jest kwestia LGBT. Pewnym indykatorem mogą być ostatnie wydarzenia w kwestii Palestyny (Oziris mnie pewnie zlinczuje za to), tutaj zdarzało się, że demonstracje "Palestines for Palestina" trafiały na demonstracje "LGBT for Palestina", nie kończyło to się dobrze.

Cytat:
Osiris napisał(a): Pytanie było dlaczego kraje posiadające dużą mniejszość muzułmańką są wobec nich bardziej tolerancyjne.

Nie wiem Ozyrysie. Może takim Niemcom jednak podobają się sylwestrowe gwałty i molestowania? Może rosjanom podoba się muslimska nienawiść do LGBT? Może Francuzi lubią gdy samochody się hajcują? Nie wiem; mnie się wydaje że im więcej migrantów tym większe poparcie dla antymigranckich partii - konkretnie w tych krajach, o których napisałeś. UK, Francja, Niemcy.

Niemcy, w odróżnieniu od Polaków, mają za sąsiada muzułmana, kupują u nich ulubionego Doenera, ich dzieci chodzą wspólnie do szkół. Obraz muzułmanów, tak ten negatywny jak i ten pozytywny, kształtują na podstawie takich osobistych interakcji. Które też bywają pozytywne jak i negatywne.

Gwałty sylwestrowe były dokonywane przez imigrantów. Bardziej odbiły się na kwestii "refugees welcome" niż nad kwestią postrzegania sąsiadów mieszkających od trzech generacji. Choć nie da się twierdzić, że bez wpływu pozostały. Nie twierdzę tutaj, że w Niemczech nie ma problemów z trzecią generacją, ale nie mają one takich rozmiarów jak w gettach Paryża i Marsylii.

zefciu napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Co gdybym w takiej 'strefie' nie wiem ... chodził z facetem za rękę?
Tutaj akurat zależy raczej od tego, jak zareaguje miejscowa ludność, a nie od prawodawstwa. Bo prawodawstwo zajmowało się tzw. „promowaniem ideologii LGBT”. W Polsce było w zasadzie nieskuteczne, bo co może w tej kwestii samorząd? Zakazać występu geja na dożynkach? Jak wygląda w praktyce walka z tą „ideologią”, to widzimy w Rosji. Ostatnio np. Duolingo było zmuszone ocenzurować treści i usunąć wszystkie zdania, które implikowały, że ktoś jest w związku jednopłciowym.

Generalnie zatem chodzi nie tyle o bicie ludzi chodzących za rękę (tym zajmą się Dziarscy Chłopcy a nie prokurator), a o systematyczne usunięcie wszystkiego co związane LGBT z przestrzeni publicznej, sztuki, publikacji etc.

W dawnych czasach bytności na blogu Orlińskiego jakiś aktywista partii Razem opowiadał o doświadczeniach "w terenie". Było tam jakieś homomałżeństwo czy partnerstwo, lesbijskie, na jakiejś wsi co to przed akcesem do Unii jeszcze asfaltu nie miała. Problemami zgłaszanymi były kwestie podatków, zasiłków dziecięcych, regulacji prawnych. Spraw, które w "Głodowej Wólce" będą takie same, jak w Wa-wie. Być może to tylko anec-data z drugiej / trzeciej ręki, ale wydawało-by się, że sąsiad homoseksualista (-tka) przeszkadza mniej, gdyż jest "gej, ale swój gej". Być może to pododnie jak w kwestii omawianej wyżej, bardziej boimy się "obcego". Tak muzułmanina, murzyna, jak i geja.

Osiris napisał(a): Doskonale pamiętam: dyskusja była o ksenofobii Polaków a ty wyskoczyłeś ze swoim typowym hasłem "A u was Murzynów biją". 

Jak wyżej, Iselin rozpoczęła sub-dyskusję o tym "Czy mniejszości są tolerancyjne".

Cytat:Ale w twoich przytoczonych statystykach jest stwierdzone, że dane pochodzą z 1993 r. 

"But although Muslims’ views are now out of line with the more liberal views of the British public as a whole,
it should perhaps be borne in mind that as recently as 1993 the British Social Attitudes survey found 50% of the adult
British public believing that “sexual relations between two adults of the same sex” were “always wrong”

To co, może przytoczymy poglądy chrześcijan w tym temacie z poprzedniego stulecia i porównamy? 

Osiris, kuffa, skup się. Ja wiem, że tłumaczenie z angielskiego na ludzkie może być trudne, kontekst może się gubić. Ale powyższe twierdzenie dotyczyło ogółu brytyjczyków. I służyło jako porównanie n/t homofobii w społeczeństwie ogólnie. Dane na temat muzułanów opierają się różnych badaniach od 2010 do 2016. Tabela jest na stronach 3-4, niektóre dane uzupełniające są w stopkach

Cytat:
Cytat:Nie wiem Ozyrysie. Może takim Niemcom jednak podobają się sylwestrowe gwałty i molestowania? Może rosjanom podoba się muslimska nienawiść do LGBT? Może Francuzi lubią gdy samochody się hajcują? Nie wiem; mnie się wydaje że im więcej migrantów tym większe poparcie dla antymigranckich partii - konkretnie w tych krajach, o których napisałeś. UK, Francja, Niemcy.
Tak i to świetnie tłumaczy wysokie poparcie dla antymigrackich partii w Polsce, gdzie praktycznie nie ma muzułmanów. 

Zapominasz o roku 2015 i kwestii relokacji. Widmo tego, że jakieś kontyngenty Syryjczyków z greckich wysp czy Północnoafrykańczyków wyławianych u nadbrzeży Włoch będą przewożone zaplombowanymi eszelonami do spokojnych wsi mazurskich jest od tego czasu paliwem politycznym dla partyjek puszczających tego typu spoty.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 21.05.2024, 02:37
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 15:51
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 19:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez bert04 - 19.06.2024, 11:01
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 12:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 13:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 14:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:03
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:09
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 16:36
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 19:52
RE: Shogun, książka i seriale - przez lumberjack - 29.04.2024, 21:58
RE: Shogun, książka i seriale - przez Sofeicz - 02.05.2024, 12:32
RE: Shogun, książka i seriale - przez zefciu - 30.04.2024, 07:26
RE: Shogun, książka i seriale - przez bert04 - 30.04.2024, 08:29
RE: Shogun, książka i seriale - przez Osiris - 30.04.2024, 08:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości