Cytat:Myli ci się koncepcja państwa wielonarodowego z koncepcją apartheidu.Zbiór i podzbiór. Państwo wielonarodowe to zwyczajnie...państwo z wieloma narodami. Ty próbujesz ten prosty termin ubierać w jakieś dodatkowe przymioty. Owszem, one mogą istnieć - to będą te podzbiory, ale to nie one stanowią o przynależności do zbioru wielonarodowości.
Cytat: W państwie wielonarodowym żadna z etni nie ma znaczącej przewagi, czy to liczebnej czy to prawnej.Nie w państwie wielonarodowym tylko w jakieś szczególnym podzbiorze wyodrębnionym spośród państw wielonarodowych, który akurat jest dla ciebie użyteczny na potrzeby wsparcia tejże koncepcji.
Cytat:Narodowiec nie musi koniecznie być imperialistą, ale jakoś dziwnym trafem większość z nich na końcu dnia nimi była. Przypadek? Nie sądzę.
Nie jest dla mnie istotnym kto realnie będzie promował słuszną koncepcję państw narodowych. Czy będzie to jakiś rzadki podgatunek narodowca (taki jak ja) czy ktokolwiek inny. Nie musisz też podkreślać, że to co uważamy za naród dynamicznie się zmienia. Owszem, wcześniej dwukrotnie to podkreślałem, dodając także, że niekiedy wciąż pewne społeczności bardziej spaja religia czy przynależność plemienna i to też należy uwzględniać na podobnej zasadzie jak naród. Są przypadki beznadziejne jak Izrael ze swoją idiotyczną polityką osadnictwa, która sprawiła, że rozwiązanie dwupaństwowe oparte na podziale regionalnym według struktur etnicznych jest fizycznie w zasadzie niewykonalne. Zwykle jednak, historii takich jak podział Sudanu i wojna domowa z tym związana można było uniknąć.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN