Gladiator napisał(a): Nie jesteś raczej w stanie przyjąć niczego sensownego, co zrozumiałe jeśli obraca się w krainie ideologicznych sloganów np slogan postęp.
Nie powiedziałbym, że zawsze. Jeżeli ktoś używa tego pojęcia wyłącznie w charakterze skrótu myślowego, dla zestawu poglądów ocenianych z dzisiejszej perspektywy jako lewicowe to jakaś dyskusja rzeczywiście może mieć jeszcze sens. Jeśli jednak ktoś rzeczywiście wierzy w to, że w kontekście norm społecznych mamy do czynienia z jakimś linearnym postępem to faktycznie niewiele da się zrobić poza odwołaniem do historii i wskazaniem zjawiska pojawiania się i zanikania zbliżonych norm w różnych miejscach na osi czasu.
Z perspektywy stosunku do ściśle określonego zestawu poglądów dana osoba, rzeczywiście może być "postępowa", natomiast uwzględniając jakąś inną płaszczyznę wręcz przeciwnie. Ja np. mam stosunkowo liberalne poglądy w tematyce inżynierii genetycznej, także tej dotyczącej ludzi. Większość znanych mi tzw. postępowców zdecydowanie nie, z powodu silnych tendencji egalitarnych.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN