Fanuel napisał(a): bo nikt nie ma ochoty stawiać się na poziomie kulturowym niderlandzkiego chłopa z XVI wieku.Ponieważ nie istnieje obecnie w Niderlandach żadna grupa społeczna, która jest dyskryminowana, a której genezą jest pochodzenie od chłopów w XVI wieku. Natomiast w USA już istnieje taka grupa, której genezą jest pochodzenie od niewolników w XVIII i XIX wieku. Zatem w Twojej analogii brakuje najistotniejszego elementu.
Cytat:Wygodne za to jest robienie z kultury ludowej przejawów rasizmu zgodnego ze współczesnym jego pojmowaniem i trybem włączania wszystkich zachowań kojarzących się z zachowaniem współczesnych rasistów. Czarny Piotruś, Diabły kolędujące czy nawet jasełka, wszystko to komuś się skojarzyło z rasizmem a więc rasizmem jest. A dlaczego? Bo przecież czarna twarz i prymitywny ubiór to oznaki pogardy a przynajmniej tak się kojarzą.Ale ja nie mówiłem nic o Czarnym Piotrusiu, czy o diabłach kolędujących. Mówiłem o blackface w USA. A blackface w USA jest zjawiskiem ściśle powiązanym z rasistowsko umotywowanym niewolnictwem. Czy tego chcesz, czy nie.
Cytat:Taaaa. Janickiego od lat nazywają pseudohistorykiem i jadą po jego wybiórczości i narracji.No właśnie. Zamiast podjąć merytoczną polemikę — stosują ad hominem. O tym właśnie piszę.