DziadBorowy napisał(a): Na prawdę nie rozumiesz, że utworów literackich/ poezji nie da się interpretować w oderwaniu od ich społecznego kontekstu i odbioru. W myśl Twojej logiki można równie dobrze twierdzić że to piosenka religijna bo Lenon przyznał że inspirował się też jakimś tam modlitewnikiem. Przecież równie dobrze może być to ekstrakt z nauk Jezusa odarty z pierwiastka boskości.
Jak ktoś chce ten utwór interpretować jako komunistyczny -proszę bardzo. Ale nie oznacza to że Cię którzy widzą tam głównie przesłanie pacyfistyczne się mylą. Ta piosenka jest na tyle uniwersalna że da się ją podpiąć pod dowolną utopię.
Kurwa, ale co tu interpretować. Wyobraź sobie że, że masz na całym świecie komunizm, nie ma więc religii, pieniędzy, nie ma po co i za co walczyć, więc masz pokój. Wszystko jasno kawa na ławę wytłumaczone, jeszcze poparte komentarzem autora utworu...
Nie no kurwa, sory Dziadzie ale teraz pisząc z tobą od razu przypominają mi się dyskusje z marksistami tłumaczacymi, że komunizm jest super tylko ludzie go wypaczają.
I ciekawy jestem ilu ludzi rozumie tą piosenkę tylko jako pacyfistyczną a ilu bierze sobie do serca że ma nie być religii, pieniędzy etc.
W sumie to ja się zgadzam, że islam należy zlikwidować i wtedy będzie na świecie więcej pokoju

Osiris napisał(a): Wyobraź sobie, że istnieje coś takiego jak własna interpretacja utworu i być może organizatorzy olimpiady nie mieli na myśli zupełnie komunizmu a słowa Lennona wykorzystali aby wskazać na ich pewne wspólne elementy z ideą olimpizmu (świat jest jeden, pokój, ludzie sobie powinni pomagać w imię równości, wolności itd).
Olimpizm jest nizgodny totalnie z piosenką Lennona. Na olimpiadzie ludzie nie są równi tylko lepsi i gorsi, walczą o medale złote,srebrne, brązowe, są wygrani i przegrani, walczą o swoje prywatne i państwowe zwyciestwa, o swoje prywatne dożywotnie emerytury olimpijskie etc.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać