Baptiste napisał(a): Twoja reakcja na widok kobiety z uciętą głową jest niesmaczna.Masz prawo do takiej oceny. Jednak z racji że nikt tam nie ucierpiał, jest to ocena czysto estetyczna.
Cytat:No więc może niech Izreal weźmie sobie do serca taki alternatywny punkt widzenia, który raczyłeś przedstawić.Przecież Żydzi od wieków w czasie radosnej uczty świętują rzeź i złupienie Egiptu. I jeśli nie mamy do czynienia z projekcją owego Egiptu na jakąś grupę, to nikomu to nie przeszkadza.
Cytat: z perspektywy otwartego rozliczenia się ze swojej najnowszej historii w formie makabrycznego performance.Gdyby Izrael chciał się rozliczyć z najnowszej historii, to bym nie oceniał estetycznie jakości tego rozliczenia. Problemem jest to, że nie chce.
Cytat:Chciałbyś, żeby zgrabnie wylewano np. nazistowską symbolikę w kontekście mordów na osobach o komunistycznych przekonaniach (w domyśle osobach, które sobie w oczach niektórych dziejowo „zasłużyły”), bez odnoszenia się do całości nazistowskich zbrodni np. na cyganach i niepełnosprawnych?A co tu ma do rzeczy moje chcenie? Albo to, czy ofiary nazizmu w czyichś oczach zasłużyły? Żyjemy w czasach, gdy osobę negującą zbrodnie nazizmu wobec pewnych nielubianych grup wita się na salonach jako poczytną autorkę książek dla dzieci. Co z tego, że ja tego nie chcę