Osiris napisał(a): Widzę tutaj manipuację tyle, że Twoją. Jakiś post z facebooka dotyczący tylko grupy aresztowanych na greckiej granicy (co z resztą?), nie wiadomo kiedy (twierdzisz, że w Marcu ale na jakiej podstawie?) ilu ich było, brak źródła tej informacji. Do czego konkretnie odnosi się wpis prof. Szewko? Jaki to ma związek z artykułem z DW z 2022 roku? To ma być rzetelny przekaz?
Manipulacją w tekście Amnesty International jest to, że w kontekście napięć na granicy grecko-tureckiej było bardzo dużo o syryjskich uchodźcach gdy ich przy imigrantach z innych krajów było naprawdę niewielu. Związek z artykułem DW jest taki, że podczas kryzysu na granicy pisały one głównie o uchodźcach zwłaszcza syryjskich. Dane liczbowe pochodzą od greckich władz i dotyczą sytuacji z dnia 6.03.2020 roku. Na te same dane powołano się w tym artykule:
https://www.voanews.com/a/europe_greek-v...85432.html
Wpis profesora jest z między 6.03-12.03. Niestety nie mam go z pierwszej ręki.
Osiris napisał(a): No i co z tego? Naprawdę Twoim głównym argumentem jest autorytet profesorski?
Nie tylko. Podał też dane. Akurat do prof. Szewko mam sporo zaufania.
Osiris napisał(a): Aha. Portal twierdzi, że jakaś gazeta spekuluje na temat działań szwedzkiej policji, która tymczasem to dementuje. I to jest dowód na wprowadzanie w błąd państwowych instytucji. To jest naprawdę słabe.
Gdzie napisałem, że to dowód? Napisałem, że media mogą być wprowadzane w błąd co zarzuca szwedzka gazeta policji, a nie, że na pewno na tym przykładzie są. Poza tym policja szwedzka niczego nie zdementowała tylko stwierdziła, że informacje dotyczące przestępstw wśród imigrantów o kodzie 291 są niejawne. I to jest Twoja manipulacja.