lumberjack napisał(a): A mnie chodzi o prostą rzecz i wcale nie chcę tym LGBTowcom ubliżyć (ale zdaniem lewactwa będzie to już obraza):Lumber, moja corka jest transem wiec na kilka kwestii moge ci odpowiedziec.
1) bycie transem to posiadanie umysłu/natury kobiecej w ciele mężczyzny lub vice versa
2) osoba trans dąży do normalności czyli do dostosowania swojego ciała do swojej natury - robi sobie poważne operacje chirurgiczne, operacje plastyczne, terapie hormonalne etc.
Dopiero wtedy będzie czuł się dobrze w swoim ciele. I ja mam pytanie do każdej jednej osoby trans - czy nie wolałaby się po prostu od razu urodzić w odpowiednim, pasującym ciele.
Gdyby bycie transem było normalne to by se trans chciał żyć w takiej postaci w jakiej życie zaczął czyli np. psychika/natura faceta, a ciało kobiety. Trans jednak nie uważa tego stanu za normalny i pożądany i dąży do tranzycji (operacji chirurgicznych i terapii hormonalnych), która to pomoże mu w osiągnięciu stanu normalności czyli natury faceta w ciele faceta.
Jak jeszcze raz zapytasz czemu bycie transem nie jest normalne to se w łeb szczelę. Chyba że chcesz żebym se szczelił.
Po pierwsze to nie jest dokladnie tak jak napisales ze to musi byc umysl kobiety w ciele mezczyzny, czy odwrotnie. To raczej jak wyspiewal Prince w piosence "Iwill die 4U": "I'm not a woman, I'm not a man, I'm something that you will never understand".
Latwiej to zrozumiec jesli przyjmie sie ze po angielsku sex to plec biologiczna, a gender plec psychiczna ktora w przypadku takich osob moze byc w roznym punkcie spektrum miedzy mezczyzna czy kobieta.
Nie wszystkie osoby trans daza do "normalnosci" czyli operacyjnej zmiany narzadow plciowych, wiele z nich ( jak moja corka ) zdaja sobie sprawe ze oprocz klopotow zdrowotnych niczego by to nie zmienilo. No i mysle ze wiekszosc transow wolala by sie urodzic kobieta czy mezczyzna, bo ich zycie byloby o wiele latwiejsze. A dlaczego uwazam ze bycie transem jest normalne - po prostu dlatego ze zawsze takie osoby wystepowaly w ludzkiej populacji jak osoby bi i homoseksualne.