bert04 napisał(a): Ach weź nie pierdol. IS robiła zamachy w Niemczech od momentu powstania. Znaczący przyrost był od roku 2020Nudzi mnie odpowiadanie komuś, kogo pierwszym zdaniem, już któryś raz z kolei, jako odpowiedź jest "weź nie pierdol". Zachowanie władz niemieckich i mediów po prostu podnosi temperaturę i powoduje, że ekstremiści, często z różnymi problemami psychicznymi oraz motywacjami, są bardziej skłonni do działania.
https://www.bka.de/DE/DasBKA/Organisatio..._node.html
Dies belegen unter anderem die Anschlagsserie in Waldkraiburg/Bayern auf Gewerbeeinrichtungen (April bis Mai 2020), der Messerangriff in Dresden/Sachsen (Oktober 2020), der Messerangriff in einem ICE im Landkreis Neumarkt/Bayern (November 2021) sowie die Messerangriffe in Duisburg/Nordrhein-Westfalen (April 2023).
Świadczy o tym m.in. seria ataków w Waldkraiburgu w Bawarii na obiekty handlowe (kwiecień-maj 2020 r.), atak nożem w Dreźnie w Saksonii (październik 2020 r.), atak nożem na pociąg ICE w dzielnicy Neumarkt /Bawaria (listopad 2021) i ataki nożowe w Duisburgu/Nadrenia Północna-Westfalia (kwiecień 2023).
Cytat:W końcu w komunikacie Isis twierdzą oni przede wszystkim, że jest to zemsta za muzułmanów w Palestynie.
W komunikatach terrorystów zawsze cośtam będzie jakimśtam uzasadnieniem. Proszę, zejdź z tej drogi, rozumiem sympatię dla Palestyńczyków, ale ty zbliżasz się do bycia sympatyzantem.
Sprawdziłem dla przykładu ataki w Waldkraiburgu z 2020 r. i się okazuje, że zamachowiec cierpiał na schizofrenię. Co więcej, atakował tureckie sklepy i planował zamach na tamtejsze meczety (to bardzo po muzułmańsku). Niewątpliwe słusznie został uznany za dżihadystę ale jednoczenie jego motywacje związane były z tureckimi represjami Kurdów.
Także Twoje leniwe wytłumaczenie "ISIS zawsze coś tam napisze" się nie zgadza gdyż w tym przypadku terrorysta miał, oprócz choroby, konkretne motywacje. ISIS takich ludzi wykorzystuje ale oni nie biorą się z powietrza tylko działają w określonej sytuacji politycznej. Gdyby Turcja nie postępowała w ten sposób względem Kurdów i w Niemczech nie byłoby tyle Turków, to raczej tego ataku na niemieckiej ziemi by nie było.
Po drugie, twierdzenie, że zbliżam się do sympatyzowania z ISIS podczas jedynie co robię, to przedstawiam moje spojrzenie na sprawę, jest samym w sobie pierdoleniem. Zejdź z tej drogi i skończ z takim pseudo-argumentowaniem.