Osiris napisał(a): Nudzi mnie odpowiadanie komuś, kogo pierwszym zdaniem, już któryś raz z kolei, jako odpowiedź jest "weź nie pierdol".
Może odmienię przekleństwo, ale pasuje mimo to.
Cytat:Zachowanie władz niemieckich i mediów po prostu podnosi temperaturę i powoduje, że ekstremiści, często z różnymi problemami psychicznymi oraz motywacjami, są bardziej skłonni do działania.
Podejrzewam, że "jakieś" problemy psychiczne zdiagnozujesz u każdego ekstremistycznego zamachowcy. Wśród znanych mi niemieckich przykładów zamachowców prawicowej ekstremy (odnosiłem się do nich w replice do Hansa) także dominowali psychole. Nie oznacza to, że zabicie własnej żony czy wjechanie samochodem w tłum miałoby miejsce bez "katalizatora" w postaci ekstremistycznej ideologii.
Cytat:Sprawdziłem dla przykładu ataki w Waldkraiburgu z 2020 r. i się okazuje, że zamachowiec cierpiał na schizofrenię. Co więcej, atakował tureckie sklepy i planował zamach na tamtejsze meczety (to bardzo po muzułmańsku).
Nie wiem, czy wiesz, ale muzułmanie są głównym celem ataków ISIS. To tak jak kiedyś u chrześcijan, bardziej nienawidzą tego, co ma chrystusa z nogami obok siebie na krzyżu. Albo tego, co dzieci nie chrzci. W najgorętszych czasach aktywności ISIS liczba zabitych nie-muzułmanów była ułamkiem zabitych muzułmanów, na jeden zamach w kościele przypadało kilka bomb w meczetach. Oczywiście o zamachach w kościołach więcej w mediach było, a masowe zabijanie innych muzułmanów to jak zwykle, pod radarem medialnym.
Cytat:Także Twoje leniwe wytłumaczenie "ISIS zawsze coś tam napisze" się nie zgadza gdyż w tym przypadku terrorysta miał, oprócz choroby, konkretne motywacje. ISIS takich ludzi wykorzystuje ale oni nie biorą się z powietrza tylko działają w określonej sytuacji politycznej. Gdyby Turcja nie postępowała w ten sposób względem Kurdów i w Niemczech nie byłoby tyle Turków, to raczej tego ataku na niemieckiej ziemi by nie było.
Jeden z pierwszych islamistycznych ataków na niemieckiej ziemi to rok 2016, Berlin, polska ciężarówka na świątecznym jarmarku. Pamiętasz, co Niemcy robiły od roku 2015? No właśnie. Ale z kręgu znajomych (którzy przyjmowali uchodźców pod dachy) wiem, że od początku były zamiary radykalizacji tych imigrantów. Powodem mogła być bezbożność Niemek czy brak muezzinów wołających do modlitw piątkowych na ulicach z podowu przepisów o hałasie. Powód na serio zawsze się znajdzie.
Cytat:Po drugie, twierdzenie, że zbliżam się do sympatyzowania z ISIS podczas jedynie co robię, to przedstawiam moje spojrzenie na sprawę, jest samym w sobie pierdoleniem. Zejdź z tej drogi i skończ z takim pseudo-argumentowaniem.
Powtarzanie propagandy ISIS bez refleksji jest właśnie tym, co napisałem wyżej. Zachowaj przynajmniej tyle krytyki tekstu, ile zachowujesz przy powtarzaniu propagandy PiS, tyle minimum mogę chyba wymagać.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!