Ayla Mustafa napisał(a): Pustelnik jest niewidomy i opiera się o drewnianą laskę.
No to dupa, nie mogę wskazać drzwi i spytać się "Tam są lwy?", gdyż pustelnik nie będzie wiedział, o które chodzi. Wiedza pustelnika bez możliwości pokazania mu, o jakie drzwi pytamy jest bezwartościowa. Nie widzę też w zagadce innych możliwości przekazania pustelnikowi informacji, o które drzwi pytamy. W zagadce nie możemy dawać pustelnikowi innych zadań, niż pytania "tak" czy "nie", więc "Puknij bezbieczne drzwi" nie będzie spełniało warunków. Ani "Pożycz mi laskę".
Cytat:Jesteś w pokoju sześciennym - 5 metrów na 5 metrów na 5 metrów. Masz w pokoju tylko dwoje drzwi i Pustelnika.
W wyjściowej zajawce nie było zapadni, tylko dwoje drzwi. Magicznym ołówkiem dorysowałaś? Jeżeli brałbym dosłownie, to "zapadnia" i "drzwi z lwami" to to samo, więc wybieramy te drzwi, które zapadnią nie są. Rozwiązanie nr 1
Myślmy dalej:
Cytat:Jesteś w pokoju sześciennym
Aha, "outside the box"
Cytat: Nie możesz Pustelnika unieszkodliwić. Nie możesz poruszyć Pustelnika. Pustelnik jest niewidomy i opiera się o drewnianą laskę.
W zadaniu nie można poruszyć Pustelnika. W zadaniu nie ma zakazu poruszania laski. Tak więc jako pierwsze - zabieramy mu laskę...
Cytat:Nie możesz Pustelnikowi nic pokazywać gestami przy pytaniu.
"Gesty" to ruchy wykonywane dla wzroku. Pustelnik jest ślepy, więc i tak nie nadawałyby się. Ale "pytanie" implikuje, że możemy się porozumiewać z Pustelnikem za pomocą głosu. Jeżeli mogę za pomocą głosu się pytać, mogę za pomocą głosu też wskazać kierunek. Pewnie szłoby to też palcem, ale dla efektu dramatycznego zastukam laską w jedne z drzwi, po czym zadam pytanie jak wyżej: "Tu są lwy?". Rozwiązanie nr 2
A Rozwiązanie nr 3? W zagadce nie ma zakazu otwierania drzwi. Jest tylko nakaz przejścia. Olewam więc pytanie, otwieram jedne drzwi i jak tam są lwy, zamyka, jak nie, przechodzę. I do widzenia, albo lepiej, żegnam.
Ayla Mustafa napisał(a): No nie wiem. Ten film to chyba zbyt ostra jazda dla mnie.
Myślę, że by ci się spodobał, przypomina powyższą zagadkę
Ayla Mustafa napisał(a): 1. Duży się modli, a mały kwitnie.
Zagadka nadal nie rozwiązana, pewnie znowu coś językowego, jak prey, bloom i tak dalej.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!