Ayla Mustafa napisał(a):bert04 napisał(a): Więcej nie odnalazłem, a ChatGPT nie będę odpalał (nigdy nie robiłem to dlaczego mam teraz zacząć?).Żadna z wysp przez Ciebie wspomnianych nie jest rozwiązaniem zagadki.
A i ChatGPT nie zna odpowiedzi na to pytanie.
Tutaj o tej rzekomej wyspie w ogóle nie piszą:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_...ical_lands
Zły trop.
Poszukiwania rzekomej wyspy, która jest rozwiązaniem zagadki, nie były z kosmosu.
Niepodległe państwo, którego parlamentarzyści insynuowali istnienie tej wyspy, istnieje do dziś.
Kolejna próba:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sandy_Island
Znowu nic o parlamentarzystach, ale jest o wyprawach, i to jak najbardziej w XXI wieku. Błąd na mapach ma być oryginalnie z czasów Jamesa Cooka, potem być może był "wyspą pułapką" w guglu, zamieszczaną dla celów copyrightu, identyfikowania pirackich kopii.
UZUPEŁNIENIE:
Eureka, znalazłem. Idąc po linkach pod podwyższą wyspą (angielska wiki) przeszukałem inne wyspy fantomowe i znalazłem to:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bermeja
A według referencji <1> sprawą oburzyli się, no właśnie, parlamentarzyści meksykańscy. Była nawet specjalna komisja a spiskowe teorie miały przypuszczać, że CIA zlikwidowała ją w celach rozszerzenia wód terytorialnych
<1> https://web.archive.org/web/200906261305...87,00.html
Schon ein Schiff der mexikanischen Marine hatte im Jahr 1997 in den warmen Wassern vor dem Bundesstaat Yucatán nichts finden können. Dabei war Bermeja auf alten Karten klar und eindeutig eingezeichnet. Doch wie es scheint, ist das angeblich 80 Quadratkilometer große Eiland ein Phantom. Ein Parlamentsausschuss hatte die Forscher im vergangenen November beauftragt, die Frage ihrer Existenz zu klären.
Es ging darum herauszufinden, ob die äußeren Grenzen der mexikanischen 200-Seemeilen-Zone (370 Kilometer) richtig festgelegt sind. Einige Parlamentarier wie der Senator Alberto Coppola von der christdemokratischen Partido Acción Nacional argumentierten, dass die Existenz von Bermeja dafür wichtig wäre - weil schließlich auch die Gewässer in der Umgebung der Insel zu Mexiko gehören würden. Wenn das Eiland aber nicht existiert, dann sind küstennäher gelegene Eilande wie die Alacranes-Inseln oder das Eiland Cayo Arenas die Referenzpunkte. Mexiko und die USA haben ihre Grenze in dem Gebiet eigentlich in zwei Abkommen, geschlossen 1978 und 2000, festgelegt. Coppola argwöhnt aber, dass dabei nicht alles mit rechten Dingen zuging.
(...)
In Mexiko hatte es Vermutungen gegeben, das Eiland könnte wegen des Klimawandels inzwischen im Meer versunken sein. Und noch weit aberwitzigere Theorien kursierten, so beschuldigten einige Kommentatoren den US-Geheimdienst CIA, er habe die Insel einfach die Luft gesprengt. So hätten die Spione die Vorherrschaft der USA in der ölreichen Region sichern wollen.
W 1997 r. okręt meksykańskiej marynarki wojennej nie był w stanie niczego znaleźć na ciepłych wodach stanu Jukatan. Bermeja była wyraźnie oznaczona na starych mapach. Wygląda jednak na to, że wyspa o powierzchni rzekomo 80 kilometrów kwadratowych jest fantomem. Komisja parlamentarna zleciła badaczom w listopadzie ubiegłego roku wyjaśnienie kwestii ich istnienia.
Celem było sprawdzenie, czy zewnętrzne granice strefy 200 mil morskich (370 km) Meksyku zostały prawidłowo określone. Część parlamentarzystów, jak na przykład senator Alberto Coppola z Chrześcijańsko-Demokratycznej Partido Acción Nacional, argumentowała, że istnienie Bermei jest ważne – ponieważ wody otaczające wyspę również należą do Meksyku. Jeśli jednak wyspa nie istnieje, wówczas punktami odniesienia są wyspy położone bliżej wybrzeża, takie jak Wyspy Alacranes lub wyspa Cayo Arenas. Meksyk i Stany Zjednoczone faktycznie określiły swoją granicę na tym obszarze w dwóch umowach zawartych w latach 1978 i 2000. Coppola podejrzewa jednak, że nie wszystko poszło dobrze (edit: prawidłowo, bez podejrzeń).
(...)
W Meksyku istniały podejrzenia, że wyspa mogła teraz zatonąć w morzu z powodu zmian klimatycznych. Krążyły jeszcze bardziej niedorzeczne teorie, a niektórzy komentatorzy oskarżali amerykańskie tajne służby, CIA, o zwykłe wysadzenie wyspy w powietrze. Szpiedzy chcieli zapewnić dominację USA w regionie bogatym w ropę.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!