bert04 napisał(a): Dziwne, że przy strzelaninach w szkołach, zabójstwach rabunkowych czy porachunkach gangowych nie "gdybasz" o zaletach przemocy.Z tych trzech jedynie porachunki gangowe mają jakąś tam znikomą społeczną zaletę, a dwa pozostałe są jednoznacznie szkodliwe. Więc czemu miałbym pisać o zaletach?
Cytat:To takie słabe, uzasadnianie własnego upadku że "inni też bijo".Ale czy uprawianie gdybologii na forum to „bicie”?
Cytat:Musiałbym w tym miejscu spytać, kto ci umarł w powodu HealthcareMnie zupełnie nikt, bo żyję w cywilizowanym, pod tym względem, kraju.
Cytat:Ty argumentowałeś, że przemoc prowadzi do cywilizacji.Nie pisałem, że przemoc koniecznie prowadzi do cywilizacji. Pisałem, że każda ważna przemiana cywilizacyjna dokonała się z użyciem przemocy.
Cytat:Przy czym nadal najlepszym przykładem podanym są statki pirackie.Statki pirackie były najlepszym przykładem na to, że jak rządzący nie są nietykalni to efektem jest demokracja. Statki pirackie cywilizacji zbudować nie mogły z racji tego, że ich jedynym przychodem była kradzież dóbr innej cywilizaji, a nie ze względu na to, że stosowały przemoc.
Cytat:Nie będę akceptował, tłumaczył, okazywał wyrozumiałość, empatię.No dobrze. To sobie nałóż taki kaganiec na mózg, który nie pozwala tłumaczyć pewnych zjawisk. Na co Ci on, nie wiem.
Cytat:No ale z jakiegoś powodu zdajesz się uważać, że pacyfizm MLK nie jest tak skutecznyPacyfizm MLK nie jest istniejący, więc ciężko dyskutować o jego skuteczności.
Cytat:Nie utwierdzaj mnie w moich obawach o twoją radykalizację.No i znowu. Ja tylko stwierdziłem fakt, że jak Trump przegnie z odbieraniem ludziom praw, to ktoś może kogoś zastrzelić. Dlaczego nie wolno mi twierdzić, że coś takiego może się wydarzyć?