To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Progresywny system podatkowy
To może założymy temat o progresywnym systemie podatkowym?

Ciekawi mnie w jakich krajach on istnieje, w jakim stopniu dotyczy bogaczy i czy bogacze wtedy z takiego kraju uciekają czy mimo wszystko pozostają w nim wraz ze swoim majątkiem.

Druga ważna kwestia - załóżmy, że mamy idealnie skrojony progresywny system podatkowy, a bogacze nie uciekają tylko pokornie siedzą na dupie, płacą i płaczą.

Co z tego jeśli Kapitan Państwo stworzy wtedy spółki skarbu państwa, pisowcy i peowcy powsadzają swoje rodziny do zarządów, a prywatne firmy których właścicielami są ludzie z po i pis dostaną od państwa jakieś zajebiste zlecenia np. będą na mieście montować ławki po 50k za ławkę albo wymienią przystanki autobusowe po 150k za przystanek albo kupią fikcyjne respiratory etc.

Co z tego że system podatkowy byłby idealny, a bogacze usłużni i pokorni jak Kapitan Państwo jest chujowy?

Jak wyższe opodatkowanie hiperbogaczy przełoży się na życie półmetrowców? Jak zapewnić prawdziwą redystrybucję dóbr? Kto będzie kontrolował polityków i urzędników, żeby nie sprzeniewierzali środków publicznych tak jak to zrobił Marcin Romanowski?

zefciu napisał(a): 2. Uzwiązkowienie pracy.

Czyli że tacy np. wykonczeniowcy powinni mieć związek zawodowy taki jak górnicy?

zefciu napisał(a): 3. Takie usługi publiczne, które stanowią konkurencję dla korporacji, a nie pompują do nich publicznych pieniędzy.

A nie jest tak że publiczne pieniądze są środkami, którymi łatwiej szastać, bo nie są czyjąś własnością? Ja np. jak chcę kupić auto za swoje własne pieniądze to będę starał się znaleźć jak najlepsze za jak najmniejsze pieniądze. A jak Kapitan Państwo ogłosił przetarg na zakup karetek to wymogi odnośnie parametrów samochodu były skrojone dokładnie pod jedną markę. Tak jakby urzędnicy tworzący charakterystykę wymaganego auta dostali łapówki od tej konkretnej firmy, marki.

Widzisz u mnie przekonanie o konieczności kłaniania się bożkom, a czym jak nie tym jest wiara, że Kapitan Państwo i urzędnicy tak się nami zaopiekują, że wydłużą nas z pół metra do chociażby metra?

Kapitan Państwo jest też jednym z bożków. W chuju mam megabogaczy, jak chcecie to nałóżcie na nich 90% podatku ale i tak szczerze wątpię że los zwykłego człowieka na minimalnej się poprawi. Prędzej sektor państwowy/publiczny nażre się bez przełożenia na poprawę jakości usług.

Przede wszystkim to trzeba by wyeliminować korupcję i mentalność kombinatorską ale czy da się to uczynić w tym kraju takim pięknym? No nie wiem, ten kraj zmusza do kombinowania. Sam wolisz być na B2B niż na umowie o pracę mimo że tak naprawdę będziesz robolem dla jakiejś firmy. W mojej branży cały czas jest masa ludzi robiących na czarno, Polaków i Ukraińców. Ludzi nie obchodzi czy masz ZUS do zapłacenia. Chcą jak najtaniej i chuj. Trzeba będzie robić na czarno.

Ale jacyś ludzie u żłoba i urzędasy których realna wartość pracy jest taka, że jakby ich nie było to nikt by nie odczuł ich braku mają ten ZUS opłacony. System w którym żyjemy jest niesprawiedliwy, nierentowny, skorumpowany, oparty na znajomościach a ty wierzysz, że ten system po zabraniu bogaczom zrobi raj dla biednych. Chuja tam. Może coś tam biednym skapnie ale te dodatkowe pieniądze przejdą najpierw przez wiele różnych rąk i dużo ludzi się z tego nażre, ale nie ci na którym tobie zależy.

Reasumując chuj tam, wkurwia mnie to wszystko.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Progresywny system podatkowy - przez lumberjack - 22.12.2024, 14:22
RE: Progresywny system podatkowy - przez lumberjack - 24.12.2024, 15:58
RE: Progresywny system podatkowy - przez zefciu - 25.12.2024, 11:04
RE: Progresywny system podatkowy - przez Socjopapa - 30.12.2024, 12:24
RE: Progresywny system podatkowy - przez zefciu - 30.12.2024, 12:36
RE: Progresywny system podatkowy - przez lumberjack - 30.12.2024, 16:08
RE: Progresywny system podatkowy - przez DziadBorowy - 30.12.2024, 17:03