Nie jestem jakimś wielkim przeciwnikiem długu publicznego, ale muszę przyznać, że niesamowite jest to, iż gdy PiS dochodził do władzy, dług publiczny w relacji do PKB wynosił około 51%, a gdy odchodził - był na poziomie 49%. W tym czasie wprowadzono przełomowy program 500+, przeszliśmy przez pandemię COVID-19 oraz wybuch wojny na Ukrainie.
Tymczasem według samych szacunków obecnego rządu, do 2029 roku mamy dobić do 75% długu w stosunku do PKB.
Ostatnio myślałem o tym i po latach głosowania na lewicę - nawet w ostatnich wyborach, gdy ostatecznie zagłosowałem na Trzaskowskiego - w kolejnych wyborach zdecydowanie, i to bez większego bólu, zagłosuję na PiS.
1. Należy docenić ich programy socjalne.
2. Należy ukarać KO za całkowite zlekceważenie wyborców i niespełnienie obietnic wyborczych.
3. Całkowicie straciłem wiarę w Unię Europejską, więc argument popierania partii "proeuropejskich" również odpada.
4. Podoba mi się, że ostatnio Kaczyński i Morawiecki wyraźnie odcięli się od Mentzena i zaczęli podkreślać swoje przywiązanie do idei solidaryzmu.
Tymczasem według samych szacunków obecnego rządu, do 2029 roku mamy dobić do 75% długu w stosunku do PKB.
Ostatnio myślałem o tym i po latach głosowania na lewicę - nawet w ostatnich wyborach, gdy ostatecznie zagłosowałem na Trzaskowskiego - w kolejnych wyborach zdecydowanie, i to bez większego bólu, zagłosuję na PiS.
1. Należy docenić ich programy socjalne.
2. Należy ukarać KO za całkowite zlekceważenie wyborców i niespełnienie obietnic wyborczych.
3. Całkowicie straciłem wiarę w Unię Europejską, więc argument popierania partii "proeuropejskich" również odpada.
4. Podoba mi się, że ostatnio Kaczyński i Morawiecki wyraźnie odcięli się od Mentzena i zaczęli podkreślać swoje przywiązanie do idei solidaryzmu.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
― Ignacy Daszyński