geranium napisał(a):Zacznijmy od podstaw - czym jest Zarząd?Teista napisał(a):Na zlecenie jakiego zarządu?Neuro napisał(a):Nie tylko buddyzm, a każda inna religia.zefciu napisał(a):Przekonanie, że człowieczeństwo ma „instrukcję obsługi” — każdy człowiek może być szczęśliwy przez wypełnianie pewnych zasad.To tak samo jak buddyzm
Opracowanie pełnej i skutecznej „instrukcji obsługi człowieka” to najważniejszy cel Teologów budujących system - religię. Tyle, że pamiętać trzeba o tym, iż religia nie służy zbawieniu człowieka, a służy wyłącznie zachowaniu społecznego status quo i z tego powodu każda religia podaje tylko „instrukcję obsługi człowieka” ale nigdy nie podaje skutecznej drogi do zbawienia. Tę drogę do zbawienia podają/proponują jednostki – Jezus, Lao Tse, Muhammad albo Siddhartha Gautama. A na podstawie ich przemyśleń i analizy Świata Teologowie, na zlecenie zarządu, budują religie - jako system umożliwiający zagospodarowanie jednej z trzech największych sił obecnych w każdym człowieku – wiary. A więc idee tych jednostek zostają wbudowane w system po delikatnej transformacji, przeinaczeniu – te idee ulegają ewolucji w takim kierunku, by mogły posłużyć tylko tym, którzy zarządzają pospólstwem, plebsem, resztą tej „gorszej” części społeczeństwa. Religia nie ma służyć człowiekowi, religia ma służyć organizacji społecznej i tym, którzy tą organizacją zarządzają…
Zarząd, to organ wykonawczy organizacji, reprezentujący ją na zewnątrz i odpowiadający za realizację określonych celów, podjętych uchwał, zawartych umów czy też zaciągniętych zobowiązań. Zarząd to organ kierujący działalnością innych podporządkowanych jej jednostek organizacyjnych, zdolnych do względnie samodzielnego działania w strukturze. Zarząd, to zespół ludzi uprawnionych do kierowania działalnością jednostek organizacyjnych lub (po prostu) jednostek , stanowiących organizację.
Organizacja natomiast, to struktura zorganizowana, wyodrębniona z otoczenia, wewnętrznie uporządkowana, ukierunkowana na realizację precyzyjnie określonego celu/celów, wiążąca wewnątrz siebie zbiory elementów (jednostka organizacyjna) – obywatel, rodzina, większa grupa społeczna, naród lub państwo, unia. To celowa grupa społeczna, która funkcjonuje według określonych reguł i zasad, a wszystkie jednostki tej organizacji współpracują ze sobą by osiągnąć określony cel. Istotą organizacji jest świadomość zasad, reguł, misji, celów oraz synergia – dopasowanie i wzajemne wspomaganie działań innych jednostek – zawsze w ramach organizacji.
Przy okazji wyszła mi kompletna, starotestamentowa definicja bliźniego. I chyba też wyszła mi definicja patrioty, zgodna (na marginesie) z moim pierwszym postem w wątku "Patriotyzm-absurd i głupota".

Śpieszmy się czytać posty, tak szybko są kasowane....
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą